Kanny można zimować. To nie jest skomplikowane

Kanny można zimować. To nie jest skomplikowane

Dodano: 
Kanna, paciorecznik ogrodowy kwitnie od lipca do pierwszych przymrozków
Kanna, paciorecznik ogrodowy kwitnie od lipca do pierwszych przymrozków Źródło:Pexels
Kanny to prawdziwe egzotyczne piękności w naszych ogrodach. Jednak te piękne rośliny nie są mrozoodporne. By przetrwały polską zimę, trzeba o nie zadbać. Przeczytajcie, jak.

Polska nazwa kanny to paciorecznik ogrodowy. Zapewne nie zdziwi was fakt, że roślina ta pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki, Ameryki i Indii. Kanna jest byliną kłączową. Niestety, nie jest mrozoodporna i nie zimuje w gruncie w polskim klimacie. Kanny są jednak w Polsce bardzo popularne. Uprawiane są zarówno w gruncie, na rabatach, jak i w pojemnikach – skrzyniach i w donicach. Warto jej egzotyczne kwiaty wyeksponować na tle zadbanego trawnika.

Kanna – charakterystyka

Paciorecznik to przede wszystkim przepiękne, egzotyczne kwiaty w różnych kolorach. Spotykamy białe, żółte, różowe, czerwone, nakrapiane i wielokolorowe. Także liście przyjmują inne niż zielony kolory – bordowe, w paski, dwukolorowe. Kanny są wysokie, dorastają nawet do 150 cm. W doniczkach sadzi się kanny miniaturowe, których średnia wysokość wynosi od 50 do 70 cm.

Warunki uprawy paciorecznika

Kanna kwitnie nieprzerwanie od lipca do listopada, aż do nastania pierwszych przymrozków. Usuwanie na bieżąco przekwitłych kwiatów, bardzo pomaga w pobudzaniu roślin do kwitnienia. Pacioreczniki nie są roślinami wymagającymi, jednak nie można zapomnieć o ich nawożeniu. Najlepsze będą nawozy organiczne: obornik kurzy oraz kompost. Idealne stanowisko dla kanny jest słoneczne i zaciszne (wiatr jest dla nich niebezpieczny, ze względu na wysokość roślin). Kanny lubią żyzną glebę, dlatego przed ich posadzeniem, warto podłoże wzbogacić (kompostem lub obornikiem kurzym).

Jak zimować kanny?

Kanny nie są mrozoodporne, ale nie trzeba co sezon kupować ich nowych sadzonek. Rośliny te podobnie jak begonie oraz pelargonie można z powodzeniem zimować. Cała operacja nie jest skomplikowana i nie sprawi kłopotu nawet początkującemu ogrodnikowi.

Czytaj też:
Jak przezimować begonie na kolejny sezon? To nie takie trudne

Organy podziemne kanny należy wykopać z gruntu tuż po pierwszych przymrozkach, by na wiosnę ponownie umieścić je w gruncie – na rabacie. Podziemną część kanny delikatnie wykopujemy z gruntu przy pomocy wideł. Najlepiej jest podważyć całą roślinę, tak, by nie uszkodzić kłączy. Następnie karpę wyjmujemy z podłoża i otrząsamy z większości ziemi. Odcinamy łodygę (pozostawiamy jej około 10 cm). Całość pozostawiamy w suchym miejscu aż do obeschnięcia resztek gleby, by można było ją łatwo otrzepać bez uszkodzenia korzonków.

Przechowywane bulwy, cebule i kłącza narażone są na ataki chorób grzybowych, dlatego powinno się je namoczyć w preparacie przeciwgrzybicznym.

Karpy kanny powinno się przechowywać w papierowych torbach lub w drewnianych skrzyniach na gazetach w pomieszczeniu suchym, wentylowanym i chłodnym, w którym temperatura oscylować będzie pomiędzy 5-10 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Zimowanie pelargonii na cztery sprawdzone sposoby
Czytaj też:
Prace ogrodowe, które należy wykonać jesienią. Jest tego trochę...