Grządki podwyższone na kostkach słomy. Zaczynam uprawiać warzywa bez kopania, pielenia i prawie bez ziemi!

Grządki podwyższone na kostkach słomy. Zaczynam uprawiać warzywa bez kopania, pielenia i prawie bez ziemi!

Dodano: 
Warzywa uprawiane na kostkach słomy są zdrowsze i mniej podatne na ataki szkodników
Warzywa uprawiane na kostkach słomy są zdrowsze i mniej podatne na ataki szkodników Źródło: Shutterstock / DeymosHR

Uprawianie roślin na kostkach słomy to ogrodnicza nowość. Za twórcę tej metody uznaje się Joela Karstena z USA, gdzie Straw Bale Gardening, bo tak po angielsku się nazywa (wrzućcie to hasło w wyszukiwarkę, a znajdziecie filmy instruktażowe Joela), jest już bardzo popularna. Teraz i u nas zaczyna się rozpowszechniać. Podpowiadamy, jak przygotować grządki uniesione z kostek słomy, sadzić na nich warzywa, pielęgnować je i zbierać. Zaczynamy wielką przygodę!

Grządki podwyższone na kostkach słomy – co to takiego?

Grządki podwyższone na słomie to nic innego, jak uprawianie roślin na sprasowanej słomie rolniczej (po zbiorach zbóż). Najwygodniejsze są kostki, ponieważ można je ustawić w dowolnej konfiguracji jak dziecięce klocki; mają też odpowiednią wysokość. Na nich kładzie się cienką warstwę ziemi i kompostu, po czym na tak przygotowanym podłożu sadzi się lub sieje rośliny.

Co jest potrzebne, by założyć ogród w kostkach słomy?

Aby założyć grządki w kostkach słomy, nie trzeba wiele. Potrzebne będą:

  • Sprasowana słoma, najlepiej w kostkach. Uwaga – używamy słomy, nie siana! Jest pozbawiona nasion, więc nie będą z niej wyrastały chwasty.
  • Niewielka ilość dobrej jakości ziemia do roślin, może być uniwersalna do doniczek.
  • Nawóz o wysokiej zawartości azotu.
  • Kompost. Dowiedz się, jak w prosty sposób przygotować kompost na gorąco – będzie gotowy w trzy tygodnie.
  • Kielnia ogrodowa lub po prostu mała łopatka o szpiczastym końcu i ostrych krawędziach.

Jak założyć grządki podwyższone na kostkach słomy?

Założenie ogrodu na słomie jest bardzo proste, nie wymaga przygotowania ziemi, a co więcej – takie grządki można zrobić właściwie wszędzie – w ogrodzie, na chodniku czy tarasie.

  • Wybierz stanowisko na pełnym słońcu i w pobliżu źródła wody (w zasięgu węża ogrodowego).
  • Unikaj stawiania słomy w miejscach podmokłych. Możesz też rozłożyć pod nią folię, wysypać kamyki itp.
  • Zaplanuj układ, pamiętając o tym, żeby do grządek był wygodny dostęp. Kostki słomy możesz stawiać oddzielnie lub w rzędach. Ścięte końce łodyg zbóż powinny być skierowane do góry.
  • Kiedy kostki słomy będą już właściwie ustawione, czas na przygotowanie podłoża. Proces ten bywa nazywany kondycjonowaniem i trwa od tygodnia do 12 dni. Najpierw należy nałożyć na słomę sporo nawozu z dużą zawartością azotu (dobry jest do trawników) i przez kilka dni codziennie podlewać, dodając co jakiś czas nawozu. Kiedy słoma zacznie się nagrzewać i rozkładać, nałóż na wierzch ziemię zmieszaną z kompostem (warstwa 5 cm wystarczy). I to wszystko – można zacząć uprawiać rośliny!
  • Sianie i sadzenie roślin w kostkach słomy – tu przyda się kielnia ogrodowa lub ostro zakończona łopatka: wbij ją w słomę, poruszając w przód i w tył, aby zrobić miejsce dla sadzonki.
  • Możesz też wysiewać rośliny jak do gruntu, pamiętając, by warstwa ziemi i kompostu była stale wilgotna, dopóki nie wykiełkują.
  • Jeśli zrobisz kieszonki po bokach kostek słomy, możesz również w nich posadzić rośliny, np. truskawki i ziemniaki.

Jakie rośliny dobrze rosną na słomie?

Na kostkach słomy doskonale rosną cukinia, dynia, pomidory, ogórki, papryka, bakłażany, truskawki, poziomki. Można w nich też uprawiać warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszkę itp. oraz zioła. Boki można wykorzystać do sadzenia kwiatów wabiących owady zapylające, np. nagietków, surfinii i petunii.

Uprawa warzyw w kostkach słomy – pielęgnacja i zbiór

O rośliny uprawiane w kostkach słomy dbamy podobnie jak te rosnące w ziemi. Najważniejsze jest codzienne podlewanie – staramy się polewać nie rośliny, a słomę. Co jakiś czas warto zasilić warzywa zbilansowanym nawozem wieloskładnikowym. Jeśli chodzi o szkodniki, to tutaj ten problem odpada.

Pod koniec sezonu kostki słomy można rozłożyć, a pozostałości w następnym sezonie wykorzystać jako ściółkę. Zbiór warzyw korzeniowych, takich jak ziemniaki, marchew i cebula, często oznacza rozbicie całej kostki – która do tego czasu jest w dużym stopniu rozłożona – w celu wydobycia korzeni warzyw.

Należy pamiętać, że w miarę rozkładu kostki słomy kurczą się, przez co odstępy między nimi stają się większe. Można te przestrzenie wypełniać dodatkową mieszanką ziemi i kompostu, ale nie jest to konieczne.

Uprawa roślin na kostkach słomy – jakie ma zalety?

Uprawianie roślin na kostkach słomy może przynieść sporo korzyści, są wśród nich:

  • Ominięcie pracochłonnego procesu związanego z przygotowywaniem podłoża – nie trzeba przekopywać ogródka, pielić itp.
  • Kostki słomy są dość wysokie, więc podczas pielęgnacji roślin i zbiorów nie trzeba się schylać lub klęczeć – coraz bardziej to doceniam.
  • Słoma, stopniowo się rozkładając, dostarcza roślinom składników odżywczych przez cały sezon wegetacyjny.
  • Ponieważ gleby jest mało, ryzyko zadomowienia się szkodników i występowanie chorób przenoszonych przez glebę jest znacznie mniejsze.

Ogród na kostkach słomy – wady

Żeby nie było tak słodko, są i wady uprawiania roślin w kostkach słomy:

  • Trzeba pozyskać słomę – najlepiej kupić z dowozem i ustawieniem w odpowiednim miejscu. Na początku bardzo przyda się pomoc!
  • Na kostkach słomy najlepiej uprawiać niskie rośliny, wyższe wymagają podparcia i mogą być kłopotliwe przy zbiorach.
  • Na koniec sezonu jest sporo sprzątania w ogrodzie.
  • I chyba najważniejszy kłopot – grządki podwyższone na kostkach słomy należy codziennie podlewać. W czasie upałów może to być sporym problemem.

Czytaj też:
To nic, że nie mam ogródka! Cieszę się ekologiczną uprawą na balkonie
Czytaj też:
Co zrobić ze ściętą trawą? Ekologiczne sposoby wykorzystania skoszonej trawy w ogrodzie