Białe plamy na liściach papryki? To może być choroba grzybowa – dowiedz się jaka!

Białe plamy na liściach papryki? To może być choroba grzybowa – dowiedz się jaka!

Dodano: 
Odbarwione i zniekształcone liście, biały nalot i wodniste plamy to objawy chorób grzybowych papryki
Odbarwione i zniekształcone liście, biały nalot i wodniste plamy to objawy chorób grzybowych papryki Źródło: Pexels / Zen Chung
Białe plamy lub biały nalot na liściach papryki są najczęściej objawem choroby grzybowej. Ale infekcje są różne, a od prawidłowo postawionej diagnozy zależy sposób leczenia.

Białe plamy, mączysty lub watowy nalot na liściach i łodygach papryki są zawsze sygnałem, że z rośliną źle się dzieje. Trzeba reagować szybko – w każdym przypadku usuwamy zainfekowane części roślin lub całe krzaczki i niszczymy je (nie wolno wrzucać na kompostownik), a po wszystkim dokładnie dezynfekujemy narzędzia. Jak rozpoznać, jaki grzyb zaatakował uprawy? Oto krótki przewodnik po najczęściej występujących chorobach grzybowych papryki.

Mączniak prawdziwy papryki

Mączniak prawdziwy papryki to choroba grzybowa wywoływana przez patogen Leveillula taurica. Najczęściej dotyka papryki szklarniowe (słaba cyrkulacja powietrza, większa wilgotność), ale także gruntowe, jeśli lato jest deszczowe, a papryki rosną zbyt gęsto.

Objawy mączniaka prawdziwego papryki:

  • Biały, mączysty nalot na spodniej stronie liści.
  • Jasnożółte plamy na górnej stronie liści.
  • Zwijające się liście, które szybko usychają.

Zgnilizna twardzikowa na papryce

Choroba grzybowa wywoływana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen zimuje w glebie na martwych szczątkach roślin lub w postaci przetrwalnikowej (sklerocja), również w podłożu. Zgnilizna twardzikowa największe straty powoduje w fazie dojrzewania owoców papryki.

Objawy zgnilizny twardzikowej na papryce:

  • Liście więdną i usychają.
  • Na liściach i łodygach pojawia się biały nalot o konsystencji waty. Po jakimś czasie można na nim zaobserwować czarne plamy i zgrubienia (sklerocja) o nieregularnych kształtach i wielkości 2-5 mm. Ale uwaga – brak nalotu nie eliminuje zgnilizny twardzikowej, kiedy jest ciepło i sucho może się nie pojawiać, a choroba mimo to występuje.
  • Liście i łodygi zmieniają kolor na brunatny i gniją.
  • Choroba może się ujawniać także na owocach, także tych zerwanych. Owoce gniją i wydzielają bardzo nieprzyjemny zapach. Pojawia się na nich biały nalot i czarne twory.

Szara pleśń papryki

To choroba grzybowa, która sieje chyba największe spustoszenia w uprawach ogrodowych, nie tylko papryki. Wywołuje ją gronkowiec szary (Botrytis cinerea). Atakuje całe rośliny – łodygi, pędy, liście i owoce.

Objawy szarej pleśni na papryce:

  • Oliwkowo-szare plamy o wodnistej konsystencji, na których pojawiają się białe wykwity grzybni (z czasem szarzeją).
  • Rośliny szybko obumierają.

Czarna noga lub zgnilizna korzeni niebezpieczna dla sadzonek

Ta choroba grzybowa jest szczególnie niebezpieczna dla sadzonek papryki i młodych roślin, atakuje krótko po przesadzeniu ich do gruntu. Może też dotknąć dorosłe rośliny uprawiane w szklarni lub w tunelu. Wywołuje ją patogen o nazwie Pythium.

Objawy czarnej nóżki:

  • Korzenie gniją.
  • Liście papryki stają się jaśniejsze, czasem tracą nawet zielony odcień.
  • Szyjka korzenia ciemnieje (widać to na granicy ziemi i powietrza, gdzie łodyżka zmienia kolor na brązowy).
  • Łodyga brązowieje i wiotczeje, krzaczek papryki się łamie i przewraca.

Fytoftoroza papryki

To choroba grzybowa, która poraża wszystkie naziemne części papryki. Wywołuje ją Phytophthora capsici. Występuje głównie na glebach wilgotnych, które zostały przenawożone azotem.

Objawy fytoftyrozy papryki:

  • Ciemne plamy w dolnych partiach pędów, które z czasem brązowieją.
  • Ciemne i wodniste plamy na liściach, na których później pojawia się biała grzybnia.
  • Roślina powyżej plam na łodygach obumiera.
  • Fytoftyroza objawia się też czasem również na owocach w postaci zgnilizny i pleśni.

Czytaj też:
Mszyce na pomidorach? Ten domowy specyfik je pokona!
Czytaj też:
Opryski i odżywki z drożdży – nie tylko do pomidorów. Dodaję różne składki, by wzmocnić działanie domowego preparatu