Uprawiasz bakłażany? Poznaj triki, dzięki którym rośliny będą zdrowe, a plony udane

Uprawiasz bakłażany? Poznaj triki, dzięki którym rośliny będą zdrowe, a plony udane

Dodano: 
Bakłażany
Bakłażany Źródło: Unsplash

Bakłażan wymaga troski. Większej nawet niż pomidory i ogórki. Jest bardzo wrażliwy na najmniejsze nawet wahania temperatury. Chłód może być dla niego zabójczy. Poniżej znajdziecie informacje, jak prawidłowo uprawiać bakłażany. Stosując się do naszych zaleceń, możecie mieć pewność, że uprawa się powiedzie.

Bakłażany – najważniejsze wskazówki uprawowe

  1. Bakłażany są podatne na wahania temperatury. Chłodne noce i upalne dni mogą powodować słabe owocowanie. Nad roślinami uprawianymi w gruncie warto założyć niski tunel, który rozciągamy w chłodne noce, a ściągamy w gorące dni.
  2. Podwyższone grządki wzbogacone obornikiem są najlepszym miejscem do uprawy bakłażanów, ponieważ gleba szybciej się nagrzewa.
  3. Do uprawy bakłażana w doniczkach, warto używać ciemnych pojemników, które szybciej się nagrzewają. Minimalna pojemność pojemnika to 20 litrów.
  4. Unikamy zbytniego zagęszczenia roślin, by zapewnić im przewiew.

Temperatura jest w uprawie bakłażanów najważniejsza

Optymalna temperatura do uprawy bakłażanów wynosi od 2 do 28 stopni Celsjusza w ciągu dnia i 18-22 stopni Celsjusza w nocy. Jak widzicie, jest dość wysoka. Jeśli temperatura spadnie do 15 stopni, wzrost bakłażanów zostaje wstrzymany, a w okolicach zera – zamiera. Właśnie ze względu na te temperaturowe wymagania, uprawa bakłażana najlepiej udaje się w tunelach i w szklarniach. Doświadczeni ogrodnicy utrzymują jednak, że uprawa bakłażanów może być zwieńczona sukcesem również w gruncie i w pojemnikach.

Czytaj też:
Dlaczego ogórki nie kwitną, znamy sposoby, by je do tego skłonić

Jakie stanowisko do bakłażanów?

Stanowisko do bakłażanów powinno być słoneczne i osłonięte od wiatrów – zaciszne i ciepłe. To jest najistotniejsze. Ważna jest także kwestia podłoża. Do bakłażanów wybieramy podłoże żyzne, próchnicze, takie, które szybko się nagrzewa, o pH 6-6,8. Pamiętajmy, że bakłażana nie możemy sadzić w miejscach, w których wcześniej rosły pomidory i papryka. Nie powinny znajdować się także w pobliżu na grządkach. Bakłażany uprawia się z rozsady, którą warto kupić. Produkcja z nasion jest kłopotliwa – wymaga temperatury ok. 30 stopni Celsjusza.

Jak sadzić i prowadzić bakłażany?

Młode ośliny bakłażanów sadzimy do gruntu od 20 maja do 10 czerwca, gdy minie już ryzyko przymrozków. Zasada ta dotyczy również uprawy w tunelach (nieogrzewanych) oraz w szklarniach. Rośliny sadzimy od razu w odpowiedniej rozstawie, która może być różna w zależności od odmiany.

Bakłażany warto palikować. Tak prowadzone nie będą się wyginały i łamały pod ciężarem owoców. Pędy bakłażana przywiązujemy do palików (jak pomidory, czy paprykę).

Czytaj też:
Ta domowa odżywka do warzyw jest ekstra – zrobisz ją z czerstwego chleba

Podlewanie i dokarmianie bakłażanów

Bakłażany podlewamy regularnie, lecz umiarkowanie. Gleba nie może być ani mokra, ani przesuszona. Najwięcej wody rośliny potrzebują w trakcie zawiązywania owoców oraz w czasie upałów. Bakłażany warto ściółkować słomą. Woda do podlewania warzyw powinna być odstana i w temperaturze pokojowej. Za zimna woda może spowodować opadanie zawiązków.

Bakłażany powinniśmy regularnie dokarmiać co 2-3 tygodnie, zwłaszcza w uprawie pojemnikowej. Rośliny nawozimy wieloskładnikowymi nawozami, a w okresie kwitnienia i owocowania nawozami z większą zawartością potasu i fosforu.

Cięcie pobudzi bakłażany do wytwarzania pędów bocznych

Cięcie bakłażana ma na celu pobudzenie rośliny do wytwarzania większej liczby pędów bocznych z kwiatami i owocami. Zabieg cięcia wykonujemy, gdy roślina wytworzy 6-7 liści, usuwając stożek wzrostu nad 5 liściem. Uprawiając bakłażany w nieogrzewanym tunelu lub na otwartej przestrzeni, chcąc uzyskać okazałe owoce, ograniczamy ich liczbę na jednej roślinie do 4-6 sztuk, obrywając pojawiające się kwiaty i zawiązki. Na jednym pędzie bocznym pozostawiamy jeden zawiązek owocu.

Ogławianie bakłażana to ważny zabieg pielęgnacyjny

Ogławianie ma na cellu uzyskanie większych i dorodniejszych plonów. Ogławianie polega na usunięciu wierzchołka wzrostu rosnącej rośliny i przerwanie nieograniczonego wzrostu wegetatywnego, a tym samym do zawiązywania nowych owoców. Owoce te nie zdążyłyby dojrzeć, a przyczyniłyby się tylko do zahamowania wzrostu i dojrzewania owoców, które rosną poniżej. Pędy boczne ogławiamy nad zawiązanym owocem, zostawiamy powyżej 2 liście. Usuwamy pędy bez owoców, stare, chore lub zaschnięte liście.

Popularne odmiany bakłażanów

  • Odmian bakłażanów jest bardzo wiele, lecz warto wspomnieć te najpopularniejsze:
  • Black beauty – odmiana polecana do uprawy w tunelach, ma krzaczasty pokrój, osiąga wysokość 50-60 cm.
  • Tsakoniki – bardzo dobrze znosi wysokie temperatury, osiąga wysokość do 70 cm, odmiana plenna.
  • Patio baby F – bardzo plenna, karłowata odmiana, owoce małe.
  • Golden Eggs – roślina o krzaczastym pokroju, 40-60 cm wysokości, polecana o uprawy w pojemnikach i donicach.
  • Epic – roślina mocno się rozkrzewia, polecana do uprawy w gruncie i pod tunelami.

Czytaj też:
Trzy turboodżywki z drożdży do ogórków – wzbogacam je o ekstra składniki
Czytaj też:
Domowe opryski na mączniaka prawdziwego na pomidorach. Proste przepisy z tanich produktów

Źródło: Działkowiec 6/2024