Domowy nawóz na kwitnienie i owocowanie. To prawdziwa bomba potasowa dla pomidorów i nie tylko!

Domowy nawóz na kwitnienie i owocowanie. To prawdziwa bomba potasowa dla pomidorów i nie tylko!

Dodano: 
Pomidory będą jędrne, zdrowe i słodkie, jeśli w odpowiednim momencie zwiększysz zawartość potasu w nawozie
Pomidory będą jędrne, zdrowe i słodkie, jeśli w odpowiednim momencie zwiększysz zawartość potasu w nawozie Źródło:Pixabay / Kathas Fotos
Uprawiasz pomidory, ogórki, owoce i kwiaty? Teraz te rośliny potrzebują dużo potasu! Koniecznie zastąp nim nawozy azotowe. Wypróbuj przepis na odżywkę bogatą w ten składnik.

Potas (wraz z azotem i fosforem) jest jednym z kluczowych składników odżywczych, którego potrzebują rośliny kwitnące i owocujące – zarówno warzywa, jak i krzewy oraz drzewka owocowe i ozdobne. Poprawia wielkość, wygląd, kolor, kwasowość, smak i zawartość witamin owoców przez aktywację enzymów wytwarzających białka i cukry.

Jak potas wpływa na rośliny?

Potas reguluje transpirację liści (roślinną wersję oddychania), podczas której woda i tlen w roślinie są uwalniane do powietrza, a pobierany jest dwutlenek węgla. Potas utrzymuje ciśnienie turgorowe – ciśnienie wody, które utrzymuje komórki w napięciu, a roślinę w pozycji pionowej. Kontroluje także równowagę osmotyczną – transport składników odżywczych i wody w całej roślinie. Młode liście, narządy rozrodcze i komórki spichrzowe w korzeniach wymagają potasu do prawidłowego rozwoju, co jest szczególnie istotne przy uprawie soczystych, mięsistych owoców. Jak dozować różne składniki odżywcze w zależności od stadium rozwoju rośliny? Pomoże w tym prosty harmonogram nawożenia pomidorów.

Nawóz potasowy na kwitnienie i owocowanie – jak go zrobić?

Przepis na nawóz potasowy jest bardzo prosty, a składniki powszechnie dostępne. Podajemy proporcje na jedną roślinę, np. krzak pomidorów, papryki lub ogórków.

Składniki:

  • 4 skórki od bananów
  • 3 skorupki jaj
  • 4 łyżki soli Epsom
  • 75 ml wody

Przygotowanie:

Zaczynamy od wysuszenia skorupek jak i bananowych skórek – najlepiej włożyć je do nagrzanego do 120 stopni Celsjusza piekarnika, po 20 minutach urządzenie wyłączyć, ale nie wyjmować zawartości. Podpieczone skórki bananów i skorupki jajek warto zostawić na całą noc w ciepłym piekarniku, żeby „doszły”.

Następnie dodajemy sól Epsom nazywaną też solą emską i miksujemy w blenderze, kiedy powstanie proszek, dodajemy wodę i gotowe. Teraz wystarczy podlać płynem roślinę (jeśli jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze trochę wody). Przeczytaj też, czy sól emska może zaszkodzić roślinom i jak ją prawidłowo stosować.

Kiedy stosować nawóz potasowy?

Pomidory wymagają dużej ilości potasu w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, podobnie ogórki, cukinie itp. Rośliny o dużych kwiatach, takie jak róże, hibiskus, fiołki afrykańskie i storczyki, również potrzebują dużo potasu tuż przed i w okresie kwitnienia. W tej fazie zaleca się stosunek azotu do potasu wynoszący 1:2.

Oznaki niedoboru potasu w roślinach

Kiedy roślinom brakuje potasu, rosną wolniej, a ich liście przebarwiają się na krawędziach i końcach, a w skrajnych przypadkach opadają. Dlaczego? Potas odpowiada m.in. za tworzenie łusek na liściach, które zatrzymują wilgoć. Dlatego rośliny cierpiące na niedobór potasu mają duże zapotrzebowanie na wodę. Ponieważ roślina z niedoborem potasu ma mniejszą zdolność do utrzymania wody w tkankach, będzie bardziej podatna na uszkodzenia spowodowane stresem wynikającym z suszy lub mrozu. Bez potasu rośliny są bardziej narażone na choroby grzybowe.

Czytaj też:
Wystarczy jeden ziemniak, by sąsiadki nie mogły wyjść z podziwu
Czytaj też:
Będą kwitły bez opamiętania do końca sierpnia, najlepsza odżywka do lilii