Zioła suszone na powietrzu smakują najlepiej! Jak to zrobić?

Zioła suszone na powietrzu smakują najlepiej! Jak to zrobić?

Dodano: 
Zioła na powietrzu suszą się wolniej, za to dłużej zachowują aromat
Zioła na powietrzu suszą się wolniej, za to dłużej zachowują aromat Źródło: Unsplash / Landis Brown
Suszenie ziół na powietrzu jest najlepszym sposobem na to, by zachowały zapach i smak. Nie jest to tak kłopotliwe, jakby się mogło wydawać. Do dzieła!

Zioła można suszyć na różne sposoby – w suszarce, piekarniku, a nawet w mikrofali, ale metodą, która daje najlepsze efekty, czyli pozwala na zatrzymanie olejków eterycznych, zachowanie smaku, aromatu ziół oraz ich właściwości odżywczych jest powolne suszenie na powietrzu.

Które zioła można suszyć na powietrzu?

Najlepiej nadają się do tego liść laurowy, koperek, lawenda, oregano, rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek. Mają mniej wilgoci, a to zmniejsza ryzyko wystąpienia pleśni. Zioła bardziej wilgotne, takie jak bazylia, szczypiorek, mięta czy estragon lepiej zamrozić, ewentualnie wysuszyć w specjalnej suszarce.

Kiedy zbierać zioła do suszenia?

Najlepsze do suszenia są zioła, które jeszcze nie kwitły. Jeśli jednak obrywałaś listki przez całe lato, prawdopodobnie nie miały szansy na kwitnienie (uwaga na przyszłość – gdy tylko pojawiają się pączki, usuwaj je – zioła będą miały lepszy smak), więc nie ma się czym przejmować.

Termin ostatecznego zrywania ziół do suszenia zależy od pogody i jej prognoz – gdy jest zimno, trzeba to robić wcześniej, ale tak czy inaczej końcówka września, nawet ciepłego, to czas, żeby ściąć zioła. Dłuższe i chłodne noce sprawiają, że rośliny słabną, a liście opadają.

Zioła najlepiej zbierać w pogodny dzień przed południem, kiedy obeschną z porannej rosy i trochę wygrzeją się na słońcu. Pamiętaj, żeby nie ścinać całej rośliny, chyba że chcesz ją wymienić – jedna trzecia powinna zostać.

Jak suszyć zioła na powietrzu?

Zioła powinny być suche, inaczej zgniją. Można je umyć w niewielkiej ilości wody i wysuszyć papierowym ręcznikiem, ale doświadczeni zielarze po prostu strząsają kurz i owady. Co dalej?

  • Usuń zwiędłe, pożółkłe lub chore liście.
  • Usuń kilka listków na dole gałązki.
  • Powiąż zioła w pęczki, możesz od razu robić mieszanki. Pęczki muszą być niewielkie, żeby do wszystkich gałązek dochodziło powietrze.
  • Oznacz pęczki, bo po wysuszeniu niektóre zioła są do siebie podobne.
  • Powieś pęczki ziół w suchym, ciepłym i przede wszystkim przewiewnym miejscu, koniecznie liśćmi w dół. Nie eksponuj ich na słońce.
  • Jeśli chcesz przyspieszyć suszenie ziół, umieść pęczki w papierowych torebkach – papier wchłania wilgoć. Torebki muszą być w wielu miejscach podziurawione, żeby zapewnić przewiew, nie upychaj też do nich ziół zbyt ciasno. Torebki rozwieś w przewiewnym miejscu, w tym przypadku ekspozycja na słońce nie zaszkodzi. Pamiętaj, pęczki ziół muszą być skierowane w dół.
  • Sprawdzaj co jakiś czas stan pęczków – czy nie zawilgotniały, czy powietrze równomiernie je owiewa itp.
  • Po około dwóch tygodniach zioła będą gotowe do pakowania.

Przechowywanie suszonych ziół

Wysuszone zioła należy dokładnie przejrzeć, usunąć listki, które nieładnie wyglądają lub mają choćby najmniejsze oznaki pleśni.

Zioła należy przechowywać w hermetycznych pojemnikach – szklanych słoikach lub strunowych torebkach (preferujemy pierwsze rozwiązanie). Wiemy, że jest pokusa, by suszone zioła eksponować jako dekorację kuchni, ale to nie jest najlepszy pomysł – należy trzymać je w ciemnym miejscu. Rozwiązaniem mogą być brązowe lub bursztynowe słoiki z filtrem UV, który zatrzymuje promienie słoneczne – wtedy zioła można postawić na otwartej półce.

Najlepiej przechowywać zioła w całości, a kruszyć dopiero przed użyciem, będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Kiedy zaczną blaknąć, to znaczy, że tracą również właściwości smakowe i odżywcze – dlatego należy je zużyć w ciągu kilku miesięcy.

Czytaj też:
Jak ususzyć płatki róż, utrwalić ich zapach lub przedłużyć świeżość?
Czytaj też:
Jak ususzyć kwiaty hortensji, by zachowały kolor i kształt?