Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło: serwis prasowy / Lapuankankurit
Teraz właśnie jest ten czas. Czas suszenia! Nie możemy doczekać się weekendu, by pojechać do lasu na grzyby. Każda wizyta na bazarku kończy się torbami jabłek i śliwek przyniesionymi do domu. Robimy przetwory, ale chcielibyśmy także ususzyć część jesiennych skarbów, które daje nam natura. Podejdźmy do sprawy profesjonalnie. Suszarka do grzybów i owoców będzie teraz naszym sprzymierzeńcem.

Urządzenie do suszenia grzybów, owoców i warzyw. Jak działa suszarka

Suszarka do grzybów to proste urządzenie. Jej podstawa to najważniejsza jego część. To tu właśnie znajduje się grzałka i wentylator. Tutaj także umieszczono elektronikę odpowiedzialną za sterowanie sprzętu. Mechanizm działania urządzenia nie jest skomplikowany. Włączamy suszarkę. Grzałka się rozgrzewa. Włącza się wentylator, który kieruje gorące powietrze ku sitom znajdującym się powyżej podstawy. Liczba sit może być dowolna. Najczęściej jest ich 5.

Co się dzieje w wyniku procesu suszenia?

Cały proces suszenia żywności polega na usuwaniu z niej wody. W wyniku suszenia owoców, warzyw i grzybów wyparowuje z nich do 80% wody. Przypominamy, że to właśnie woda odpowiedzialna jest za psucie się jedzenia, to ona wraz z tlenem powoduje rozwój mikroorganizmów i grzybów. Dlatego od lat suszenie to sposób na konserwację i przechowywanie jedzenia.

Grzyby

Suszarka spożywcza. Parametry urządzenia, na co zwrócić uwagę

Jak już pisaliśmy, najważniejszą częścią suszarki do grzybów, owoców i warzyw jest podstawa, w której znajduje się grzałka, wentylator oraz elektronika do sterowania urządzeniem. Nad nią umieszczono szczelnie zamknięty pojemnik z ażurowymi tacami, na których kładziemy pokrojoną żywność. Urządzenia do suszenia żywności różnią się od siebie mocą i wielkością. Od tego zależy moc suszarki. To najważniejszy parametr, na który musimy zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji. Zbyt niska moc suszarki nie jest wskazana. Ta poniżej 200W sprawi, że proces suszenia będzie wlókł się w nieskończoność. Regulacja mocy sprawi, że model będzie bardziej wszechstronny. Bo na przykład: twarde owoce wymagają wysokiej temperatury, a zioła dużo niższej. Prędkość powietrza tłoczonego do komory suszarki kontrolujemy regulacją nadmuchu. Od mocy nadmuchu zależy szybkość całego procesu. Im wolniej proces przebiega, tym lepiej produkty spożywcze zachowują swój aromat. Pojemność i ilość tacek: od tego zależy ile produktów na raz będziemy mogli ususzyć. Średnio pojemność suszarki do grzybów powinna wynosić około 25 litrów przy 5 tackach. Reasumując, przy zakupie suszarki do grzybów, owoców i warzyw ważne będą:

  • moc urządzenia
  • regulacja temperatury suszenia
  • regulacja mocy nadmuchu
  • liczba sit
  • średnica sita

Kupując suszarkę do grzybów weźmy pod uwagę także istotne funkcje:

  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – czujnik temperatury, który w przypadku przegrzania odcina zasilanie,
  • timer, czyli automatyczne wyłączanie,
  • termostat, dzięki niemu w urządzeniu utrzymamy stałą temperaturę
  • funkcja równomierne suszenie (pomagają w tym również obrotowe sita)
  • Jeśli będziemy suszyli duże grzyby i owoce, weźmy pod uwagę też wysokość sit. Wysokość powinna wynosić ok 3-4 cm.

Grzyby

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Jakie znajdziemy na polskim rynku?

Na polskim rynku znajdziemy wiele modeli suszarek do grzybów, owoców i warzyw. Różnią się od siebie nie tylko wielkością, ale i jakością wykonania, mocą i parametrami technicznymi. A co za tym idzie - także i ceną. Jeśli suszenie grzybów to tradycja rodzinna, którą kultywujemy każdej jesieni, sprawmy sobie dobrą suszarkę sprawdzonego producenta. Jeśli suszeniem będziemy zajmowali się okazjonalnie, możemy poprzestać na mniejszym i tańszym modelu. Wszystko zależy ile suszonych grzybów, owoców i warzyw produkujemy w ciągu roku.

W sklepach znajdziemy suszarki do grzybów następujących marek:

  • Severin
  • Blaupunkt
  • Silvercrest
  • Ariete
  • Zelmer
  • MPM
  • Eldom

Ceny suszarek wahają się od 100 do nawet 600 zł i więcej.

Grzyby

Suszone grzyby. Jakie gatunki najlepiej suszyć?

Lista suszonych produktów może być naprawdę długa, my jednak skupimy się przede wszystkim na grzybach. Suszone grzyby wykorzystywać będziemy w kuchni przez cały rok. W okresie świątecznym do zupy grzybowej, w międzyczasie do sosów pieczeniowych.

Grzyby przed suszeniem należy odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba je dokładnie oczyścić, ale nie umyć. Do suszenia najlepsze są borowiki, podgrzybki, kanie, pieczarki, kurki, smardze. Trudniej suszy się te, które z zasady są wilgotne, na przykład maślaki. Duże grzyby przed włożeniem do suszarki kroimy na plasterki. W urządzeniu do pełnego wysuszenia powinny przebywać około 6 godzin.

Grzyby

Suszone owoce. Jakie owoce suszymy?

Przez cały rok możemy cieszyć się owocami, które wysuszymy w sezonie, a które zachowają wartości odżywcze bez konserwantów. Jeśli zdrowe odżywianie to jeden z twoich priorytetów, koniecznie spraw sobie suszarkę do owoców. Najczęściej suszymy: śliwki, jabłka, gruszki i morele. Ale świetnie nadają się też wszelkie owoce, które później możemy dodawać do płatków: maliny, jeżyny, borówki, żurawina. Owoce suszymy w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza.

Urządzenia do suszenia warzyw. Jakie warzywa można suszyć?

Warzywa także suszymy, chociaż ich przechowywanie w tej formie cieszy się mniejszą popularnością niż w przypadku owoców. Zwykle suszymy seler, marchew, zielony groszek, pietruszkę, por, buraki, marchew. Suszone warzywa, podobnie jak mrożone dodawać możemy do wszelkiego rodzaju zup i sosów.

Czytaj też:
Grzybowy zawrót głowy. Zbiory były tak duże, że zabrakło im koszyków
Czytaj też:
Pokaz mistrza grzybobrania. Wystarczyło, że odgarnął mech

Opracowała:
 0

Czytaj także