Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Suszarka do grzybów
Suszarka do grzybów Źródło: Pixabay / kropekk_pl
Suszarka do grzybów i owoców jest bardzo przydatnym urządzeniem zwłaszcza jesienią. Dzięki niej ususzymy część jesiennych skarbów, które daje nam natura. Przyda się zwłaszcza do suszenia grzybów.

Teraz właśnie jest ten czas. Czas suszenia! Nie możemy doczekać się weekendu, by pojechać do lasu na grzyby. Każda wizyta w ogrodzie lub na bazarku kończy się torbami jabłek i śliwek przyniesionymi do domu. Robimy przetwory, ale chcielibyśmy także ususzyć część zbiorów i plonów. Oczywiście można suszyć grzyby w piekarniku i na inne sposoby. Podejdźmy jednak do sprawy poważnie. Suszarka do grzybów i owoców będzie teraz naszym największym sprzymierzeńcem. Pozwoli zaoszczędzić czas i suszyć profesjonalnie.

Suszarka do grzybów – jak to działa?

Suszarka do grzybów to proste urządzenie. Podstawa to najważniejsza jego część. Właśnie w podstawie znajduje się grzałka i wentylator, a także elektronika odpowiedzialna za sterowanie sprzętem.

Sam mechanizm działania urządzenia nie jest skomplikowany. Włączamy suszarkę. Grzałka się rozgrzewa. Startuje wentylator, który kieruje gorące powietrze ku sitom znajdującym się powyżej podstawy. Liczba sit może być dowolna. Najczęściej jest ich 5. Na sitach kładziemy to, co chcemy ususzyć.

Suszenie grzybów w suszarce spożywczej

Cały proces suszenia żywności polega na usuwaniu z niej wody. W wyniku suszenia grzybów (jak również owoców i warzyw) wyparowuje z nich aż do 80 jej procent. Przypominamy, że to właśnie woda odpowiedzialna jest za psucie się jedzenia, to ona wraz z tlenem powoduje rozwój mikroorganizmów i grzybów. Dlatego też od lat suszenie to najskuteczniejszy sposób na konserwację i przechowywanie jedzenia.

Najważniejsze parametry suszarki do grzybów

Jak już pisaliśmy, najważniejszą częścią suszarki do grzybów, owoców i warzyw jest podstawa, w której znajduje się grzałka, wentylator oraz elektronika do sterowania urządzeniem. Nad nią umieszczono szczelnie zamknięty pojemnik z ażurowymi tacami, na których kładziemy pokrojoną żywność. Urządzenia do suszenia żywności różnią się od siebie mocą i wielkością. Moc suszarki to najważniejszy parametr, na który musimy zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o zakupie tego urządzenia. Zbyt niska moc suszarki nie jest wskazana. Poniżej 200 W sprawi, że proces suszenia będzie wlókł się w nieskończoność. Regulacja mocy w suszarce spożywczej jest potrzebna, sprawia, że model będzie wszechstronny. Bo na przykład: twarde owoce wymagają wysokiej temperatury, a zioła dużo niższej. Prędkość powietrza tłoczonego do komory suszarki kontrolujemy regulacją nadmuchu. Od mocy nadmuchu zależy szybkość całego procesu. Im wolniej proces przebiega, tym lepiej produkty spożywcze zachowują swój aromat. Pojemność i ilość tacek: od tego zależy, ile produktów na raz będziemy mogli ususzyć. Średnio pojemność suszarki do grzybów powinna wynosić około 25 litrów przy 5 tackach. Reasumując, przy zakupie suszarki do grzybów, owoców i warzyw ważne będą:

  • moc urządzenia
  • regulacja temperatury suszenia
  • regulacja mocy nadmuchu
  • liczba sit
  • średnica sita

Suszarka spożywcza do grzybów – przydatne funkcje

Kupując suszarkę do grzybów, weźmy pod uwagę nie tylko parametry techniczne urządzenia, lecz także istotne funkcje, dzięki którym jej użytkowanie będzie dużo prostsze.

  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – czujnik temperatury, który w przypadku przegrzania odcina zasilanie,
  • timer, czyli automatyczne wyłączanie,
  • termostat, dzięki niemu w urządzeniu utrzymamy stałą temperaturę,
  • funkcja „równomierne suszenie” (pomagają w tym również obrotowe sita).

Jeśli będziemy suszyli duże grzyby i owoce, weźmy pod uwagę też wysokość sit. Wysokość powinna wynosić ok. 3-4 cm.

Ile wydać na suszarkę do grzybów?

Na polskim rynku znajdziemy wiele modeli suszarek do grzybów, owoców i warzyw. Różnią się od siebie nie tylko wielkością, ale i jakością wykonania, mocą i parametrami technicznymi. A co za tym idzie – także i ceną. Jeśli suszenie grzybów to tradycja rodzinna, którą kultywujemy każdej jesieni, sprawmy sobie dobrą suszarkę sprawdzonego producenta. Jeśli suszeniem będziemy zajmowali się okazjonalnie, możemy poprzestać na mniejszym i tańszym modelu. Wszystko zależy ile suszonych grzybów, owoców i warzyw zamierzamy produkować w zaciszu domowym. Ceny suszarek wahają się od 100 do nawet 600 zł i więcej.

Jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia?

Lista suszonych produktów może być naprawdę długa, my jednak skupimy się przede wszystkim na grzybach. Suszone grzyby wykorzystywać będziemy w kuchni przez cały rok. W okresie świątecznym do zupy grzybowej i w międzyczasie do sosów pieczeniowych. Do suszenia najbardziej poleca się prawdziwki, podgrzybki oraz koźlarze, czyli grzyby o suchym kapeluszu. Grzyby przed suszeniem należy odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba je dokładnie oczyścić (nie myć). Duże grzyby przed włożeniem do suszarki kroimy na plasterki. W urządzeniu do pełnego wysuszenia powinny przebywać około 6 godzin.

Jakie owoce i warzywa można suszyć?

Przez cały rok możemy cieszyć się owocami, które wysuszymy w sezonie, a które zachowają wartości odżywcze bez konserwantów. Jeśli zdrowe odżywianie to jeden z twoich priorytetów, koniecznie spraw sobie suszarkę do owoców. Najczęściej suszymy: śliwki, jabłka, gruszki i morele. Ale świetnie nadają się też wszelkie owoce: maliny, jeżyny, borówki, żurawina. Owoce suszymy w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Dzięki nim możemy zrobić domowe musli.

Warzywa także suszymy, chociaż ich przechowywanie w tej formie cieszy się mniejszą popularnością niż w przypadku owoców. Zwykle suszymy seler, marchew, zielony groszek, pietruszkę, por, buraki, marchew. Suszone warzywa, podobnie jak mrożone dodawać możemy do wszelkiego rodzaju zup i sosów.

Czytaj też:
Krochmal z kasztanów – jak go zrobić? Jest wydajniejszy niż każdy inny
Czytaj też:
Redaktorki Dom.Wprost przetestowały ekspres do kawy Siemens EQ900