Najpyszniejszy owoc świata. Czy uprawiasz go w swoim ogrodzie?

Najpyszniejszy owoc świata. Czy uprawiasz go w swoim ogrodzie?

Dodano: 
Świdośliwa lamarcka ma pyszne owoce i jest bardzo prosta w upawie
Świdośliwa lamarcka ma pyszne owoce i jest bardzo prosta w upawie Źródło:Wikimedia Commons

Świdośliwa nie jest rośliną, która często gości w naszych ogrodach. To zupełnie niezrozumiałe, bo jej owoce są wspaniałe w smaku, a drzewko nie wymaga praktycznie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Uwielbia polski klimat i jest odporne na szkodniki. Jak widzicie, ma same zalety!

Świdośliwa jest drzewem lub krzewem ozdobnym, w ogrodzie możemy ją sadzić na eksponowanym stanowisku. Wiosną obsypuje się białymi kwiatkami o formie gwiazdek, a jesienią cudownie się wybarwia. Także w sezonie wygląda atrakcyjnie ze względu na owoce.

Świdośliwa ma pyszne owoce!

Świdośliwa rodzi przepyszne owoce i za to ją kochamy. Wyglądem i wielkością przypominają owoce czarnej porzeczki, lecz smakują jak borówka amerykańska z posmakiem jagody. Niektórzy uważają, że to najpyszniejsze owoce na świecie. Świdośliwa oprócz bardzo łatwej uprawy oraz pielęgnacji ma jeszcze jedną zaletę. Owocuje wcześnie, długo i bardzo obficie. Owoce świdośliwy dojrzewają stopniowo przez cały miesiąc – od połowy czerwca do połowy lipca.

Kwiaty świdośliwy są odporne na mróz

Czy owoce świdośliwy są zdrowe?

Owoce świdośliwy są nie tylko bardzo smaczne, lecz również i wyjątkowo zdrowe. Zawierają bardzo dużo witaminy C (7 razy więcej niż borówka amerykańska) oraz antyoksydanty wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Co ważne – owoce świdośliwy można przechowywać dość długo, ponieważ nie pleśnieją. W Polsce świdośliwa nie jest jeszcze popularna, ale w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie uprawiana jest na szeroką skalę.

Jak zabezpieczyć owoce świdośliwy przed ptakami?

Nie tylko ludzie uwielbiają owoce świdośliwy. Ich wielkimi amatorami są również ptaki, które potrafią sukcesywnie ogołocić drzewko z owoców. Smakują im nawet te wpół dojrzałe. Dlatego, gdy świdośliwa zaczyna owocować, warto przykryć ją siatką obciążoną kamieniami. Zabieg ten powinien skutecznie zadziałać, by nasze drzewko owocowe nie stało się ptasią stołówką. Siatka może nam nieco utrudniać sukcesywny zbiór owoców, nie wygląda również zbyt wyjściowo, ale naprawdę warto ją rozłożyć.

Owoce świdośliwy mają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydanty

Świdośliwka jest bardzo odporna

Świdośliwa nie choruje. Nie atakują ją ani choroby grzybowe, ani szkodniki, więc w jej uprawie nie trzeba stosować chemicznych oprysków. To nie tylko bardzo wygodne, lecz także zdrowe, w przypadku roślin, których owoce spożywamy. Świdośliwa jest wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą uprawiać ogród ekologiczny.

Czy świdośliwa jest odporna na mróz?

Kolejną zaletą świdośliwy jest jej niebywała odporność na mróz. Spokojnie wytrzymuje siarczyste mrozy i spadki temperatur do -30 stopni Celsjusza. Drzewo kwitnie na biało na początku maja, czyli wtedy, gdy w Polsce często obserwujemy występowanie przymrozków. Lecz to nic nie szkodzi, bo kwiaty tego drzewa owocowego są także mrozoodporne nawet do – 8 stopni Celsjusza.

Odmiany świdośliwy dostępne w Polsce

W Polsce można kupić trzy odmiany świdośliwy: lamarcką, kanadyjską i olcholistną. Poszczególne gatunki różnią się bardzo od siebie wielkością i pokrojem, więc uważajmy, który z nich kupujemy. Każda z odmian jest długowieczna. Świdośliwa lamarcka jest najpopularniejszą odmianą. To duży, wielopniowy krzew, czasem małe drzewo. Dorasta maksymalnie do 10 m. Świdośliwa kanadyjska dorasta natomiast do 2-3 m. Olcholistna – do ok. 5 metrów.

Jak uprawiać i pielęgnować świdośliwę?

Świdośliwa ma bardzo niskie wymagania glebowe, rośnie wszędzie. Oczywiście im lepsza gleba, tym większe plony. Zakres pH dla świdośliwy to 6 do 7 (lekko kwaśny do obojętnego). W czasie zawiązywania owoców i owocowania warto raz na jakiś czas podlać roślinę, zwłaszcza jeśli panują upały i susza. By pomóc roślinom można podsypać je ściółką, zwłaszcza gdy są młode. Pomoże to zachować odpowiednią wilgotność podłoża. Świdośliwę można ciąć i formować, jeśli nie mamy wiele miejsca w ogrodzie, bo jest to gatunek, który rośnie dość szybko.

Czytaj też:
Będą uginać się od kwiatów. 7 trików eksperta na bujnie kwitnące dalie
Czytaj też:
Podkręcam moc herbatki kompostowej. Stosuję sprytny trik, by była jeszcze zdrowsza dla moich roślin!