Zamiast budować nowy dom, zamieszkali w starej szkole

Zamiast budować nowy dom, zamieszkali w starej szkole

Dodano: 
Dom mieszkalny zaaranżowany w budynku starej szkoły w Kopenhadze. Projekt: Norm Architects
Dom mieszkalny zaaranżowany w budynku starej szkoły w Kopenhadze. Projekt: Norm Architects Źródło: Jonas Bjerre-Poulsen
Niezwykły budynek mieszkalny w dawnej wiejskiej szkole, a zaprojektowany przez światowej sławy pracownię architektoniczną Norm Architects położony jest w jednej z najlepiej zachowanych tradycyjnych duńskich wiosek na północ od Kopenhagi.

Na północ od Kopenhagi, na Duńskiej Riwierze znajduje się stara wiejska szkoła z 1721 roku. Kompleks składa się z dwóch drewnianych budynków krytych strzechą. Otoczony jest tajemniczym ogrodem ze starodrzewiem. Całość została pieczołowicie odnowiona, z szacunkiem dla wszystkich architektonicznych rozwiązań i detali, które powstały na przestrzeni wieków. Wnętrze budynków zmodernizowano i przystosowano do nowej funkcji i połączono ze sobą szklanym elementem.

Dom mieszkalny w starej szkole. Projekt: Norm Architects

Minimalistyczne wnętrza mieszkalne w starej szkole

Wnętrza dwóch budynków szkolnych dziś zespolonych szklanym, minimalistycznym łącznikiem zostały całkowicie zmodernizowane, by zapewnić maksymalną wygodę dla rodziny z tróją dzieci. Niektóre istniejące okna wymieniono na większe. Pojawiły się również nowe przeszklenia przy drzwiach wychodzących na ogród. Wszystko, aby naturalne światło dzienne mogło wypełnić wnętrza osiemnastowiecznych budynków i połączyć w naturalny sposób pokoje z ogrodem i naturą wokół.

Dom mieszkalny w budynku szkoły z osiemnastego wieku. Oglądając minimalistyczne wnętrza zaprojektowane przez Norm Architects, nie sposób w to uwierzyć!

Kuchnia jest sercem domu. Zrobiono ją na zamówienie z wykorzystaniem naturalnego drewna dębowego. Blaty natomiast wykonano z granitu

Do granitowych kuchennych blatów pasuje kamienny blat okrągłego, kuchennego stołu

Przy stole stanęły tradycyjne skandynawskie krzesła o wyplatanych siedziskach – projekt marki Hansen & Søn, model Wishbone

Do drewna i granitu pięknie pasują mosiężne elementy: uchwyty i akcesoria kuchenne

Dębowe schody prowadzące na piętro

Pod schodami zaprojektowano pojemną zabudowę z dębowymi frontami

Szklany element łączący dwa budynki w jedną posiadłość

Umeblowanie wnętrz ograniczone zostało do minimum

Podwieszane schody prowadzące do sali telewizyjnej na piętrze

W minimalistycznych wnętrzach postawiono na nieliczne meble o rzeźbiarskich formach

Stonowaną kolorystykę naturalnych materiałów wykończeniowych rozbija musztardowy odcień tapicerki

Biel z nutką szarości to uniwersalna kolorystyka, która wpisuje się w styl minimalistyczny. Wnętrze ociepla złota armatura oraz naturalne drewno

Ściany w łazience pokryto naturalnym tynkiem glinianym

Miedziana armatura w minimalistycznej przestrzeni jest jak wyszukana biżuteria

W łazience znajdziemy jeden mebel – szafkę pod umywalką. Meble zastępuje zabudowa meblowa przy wejściu

W kuchni toczy się życie rodziny

Drewniana kuchnia wykonana została na wymiar z naturalnego dębu. Minimalistycznej bryle szlachetności dodają mosiężne uchwyty oraz kamienny, granitowy blat kolorystycznie dopasowany do wylewki na podłodze, którą znajdziemy we wszystkich pomieszczeniach domu. W kuchni stanął również stół jadalniany z klasycznymi drewnianymi krzesłami z wyplatanym siedziskiem.

Czytaj też:
Czy w tej szklarni uprawia się ogórki i pomidory? Będziecie naprawdę zdziwieni

Schody jak architektoniczna rzeźba

Głównym założeniem projektu było połączenie starych budynków przy jednoczesnym przebudowaniu ich wnętrz, by odpowiadały trybowi życia pięcioosobowej rodziny (po ich dziesięcioletnim pobycie na Manhattanie). – Cel osiągnęliśmy poprzez połączenie elementów historycznych i współczesnych. Zdecydowaliśmy się na charakterystyczną minimalistyczną konstrukcję schodów, której zygzaki definiują przestrzeń parteru. Prowadzą do sali telewizyjnej, która przewidziana została na piętrze – mówią architekci. Drugie schody w domu to mebel. Pod nimi w fenomenalny sposób zaprojektowano pojemne, głębokie szafki, które jeśli są zamknięte, pozostają niewidoczne.

Łazienka najbliżej natury

Ściany w łazience pokryto gliną Clayworks, by stworzyć w niej atmosferę bliskości z naturą. Trwały tynk gliniany to stara marokańska technika dekoracyjna, która charakteryzuje się wprost nieprawdopodobną odpornością na wilgoć. To całkowicie naturalny materiał. Jego głównym składnikiem specjalnie hydratyzowane wapno otrzymywane z wapienia morskiego pochodzącego i pozyskiwanego pod Marrakeszem. Łazienka w starej szkole wpisuje się w trendy łazienkowe na 2024 rok.

Czytaj też:
Drewniany i energooszczędny – parterowy dom poza miastem
Czytaj też:
Mieszkanie w modnym stylu japandi. Zobaczcie minimalistyczne wnętrza ocieplone drewnem