Odwiedzamy dziś wyjątkowe miejsce. To jedna z największych winnic w Szwecji. Znajduje się w południowo-zachodniej części kraju przy drodze do miejscowości Ästad. Nieopodal głównych zabudowań farmy, zbudowano powiązaną z nią restaurację (nie byle jaką, bo odznaczoną gwiazdką Michelina). Przypominający szklarnię budynek, stanął pośrodku szczerego pola otoczonego bukowymi lasami i Åkulla.
Na przystawkę – spacer
Goście winiarni i restauracji zostawiają samochody na parkingu. Resztę dystansu pokonać muszą pieszo. Spacer do restauracji ÄNG znakomicie zaostrza apetyt, a w przypadku spotkań służbowych – przełamać pierwsze lody i uczynić atmosferę mniej oficjalną.
Restauracja ÄNG w Szwecji, za projekt bryły i wnętrz odpowiada pracownia Norm Architects
Umeblowanie lokalu stanowią meble japońskiej marki Karimoku
Wszystkie ściany budynku zastąpione zostały szybami. Dzięki temu dzika natura wokół stanowi część wnętrza
Sztuka jest bardzo ważnym aspektem aranżacji wnętrz restauracji
Spektakularna piwniczka na wino
Po niewielkim spacerku oczom gości ukazuje się ogromny lśniący „pryzmat”, który „pośrodku niczego” wygląda naprawdę intrygująco. To właśnie restauracja ÄNG zaprojektowana przez architektów Norm Architects – szklany budynek, żelazna konstrukcja, która jest współczesną interpretacją szklarni wywróconej na lewą stronę.
Zamiast upraw – elegancka aranżacja
Wewnątrz budynku na gości czeka kolejne zaskoczenie. Na wsi można by się było spodziewać rustykalnego, sielskiego wystroju, jednak tu czeka nas wyrafinowana wschodnia stylizacja. W lokalu postawiono meble japońskiej marki Karimoku. Towarzystwa dotrzymuje im wszechobecna tu sztuka – kamienne i drewniane rzeźby norweskiego artysty Andreasa Pfeffera Gjengedala oraz ścienne dekoracje kopenhaskiej artystki Sary Martinsen.
Tu przywiązanie do sztuki i rzemiosła widać także przy wyborze zastawy stołowej. Unikatową ceramikę wykonało specjalnie na ÄNG studio Bonni Bonne we współpracy z Ulli Bang i Viki Weiland.
Zainspirowani japońskimi ogrodami Karesansui, znanymi ze swojego transcendentnego piękna, udaliśmy się do Växjö, aby wybrać głazy z kamieniołomu. Od nieżyjącej już legendy, Masatoshiego Izumi, nauczyliśmy się bowiem widzieć surowe piękno kamienia i tego, że rzeźba już w nim jest, wystarczy jej poszukać. Teraz wielkie kamienie witają gości wyłaniających się z ciemności piwniczki z winami. Norm Architects
Menu prosto z natury
Punktem wyjścia dla karty restauracji jest skandynawska natura, którą szef kuchni Filip Gemzell bada wraz z zespołem specjalistów-współpracowników. Lokal stale współpracuje z producentami podzielającymi filozofię zrównoważonego rozwoju i rolnictwa ekologicznego.
Starannie skomponowanym daniom towarzyszy wino z lokalnej winnicy. Klamrą spinającą „kulinarne doświadczenie” jest oczywiście wspaniała architektura, design, sztuka i cudowna natura wokół.
Restauracja ÄNG
Lokalizacja: Ästad 10, gmina Varberg, Szwecja
Projekt: Norm Architects
Rok ukończenia inwestycji: 2022
Czytaj też:
Autentyczne mozaiki z czasów PRL-u znów zachwycają WarszawiakówCzytaj też:
Ten dom to hygge. Projekt Norm ArchitectsCzytaj też:
Mieszkanie w modnym stylu japandi. Zobaczcie minimalistyczne wnętrza ocieplone drewnem