Pod koniec lipca ogród nie kończy pracy – wręcz przeciwnie, to dobry moment na rozpoczęcie tzw. drugiego siewu. Dzięki wydłużającej się sezonowo wegetacji w Polsce możemy jeszcze z powodzeniem wysiewać szybkorosnące warzywa i sadzić niektóre rośliny, by doczekać się drugich zbiorów lub odpowiednio przygotować glebę na jesień.
Wysiew w lipcu – co zdąży wyrosnąć?
W drugiej połowie lipca z powodzeniem można siać:
- rukolę i sałatę masłową – wschodzą szybko, a ich plony można zbierać już po 4–6 tygodniach;
- szpinak nowozelandzki – dobrze znosi cieplejsze warunki, wymaga regularnego podlewania;
- koper ogrodowy – wysiany teraz plonuje nawet we wrześniu;
- rzodkiewkę i rzodkiew japońską (daikon) – najlepiej wysiewać na glebach próchnicznych, dobrze nawożonych kompostem;
- jarmuż i boćwinę – odporne na chłody, będą rosły aż do późnej jesieni;
- fasolę szparagową karłową – odmiany bardzo wczesne mają szansę zakwitnąć i wydać plon przed wrześniowymi spadkami temperatur.
Czytaj też:
Nie podlewam pomidorów codziennie, a rosną jak szalone. Ten trik warto znać!
Co sadzić pod koniec lipca? Sadzonki i rozsadniki
Jeśli dysponujemy sadzonkami (z własnej produkcji lub kupionymi), możemy sadzić:
- brokuły i kalafiory na zbiór jesienny – pod warunkiem odpowiedniego podlewania;
- por – zwłaszcza odmiany średnio późne i późne;
-
sałatę dębolistną i lodową – sadzonki dobrze się przyjmują w wilgotnej glebie. Zobacz też: Zasiej, by użyźnić glebę w ogrodzie.
Następstwo roślin – co po czym?
Letnie siewy warto zaplanować zgodnie z zasadą zmianowania. Przykładowo:
- po grochu lub fasoli dobrze jest wysiać kapustne (brokuł, jarmuż) – rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot;
- po czosnku i cebuli można siać sałatę lub szpinak – dobrze wykorzystają pozostałości fosforu i potasu;
- po wczesnych ziemniakach sprawdzą się rośliny liściowe (np. koper, boćwina), ale glebę warto wcześniej wzbogacić kompostem.
Przygotowanie gleby latem – inne niż wiosną
Letnie przygotowanie stanowiska wymaga innego podejścia niż wiosenne. Ziemia jest zazwyczaj bardziej sucha i zwięzła, dlatego:
- należy ją głębiej przekopać lub spulchnić glebogryzarką, najlepiej wieczorem lub po deszczu;
- warto dodać kompost lub dobrze rozłożony obornik – poprawi strukturę i zwiększy zdolność magazynowania wody;
- podlewanie przed i po siewie jest koniecznością, szczególnie na glebach lekkich i piaszczystych.
Unikaj stosowania nawozów mineralnych w nadmiarze – w wysokiej temperaturze mogą doprowadzić do uszkodzenia korzeni.
Letni siew to też ochrona gleby
Puste grządki latem sprzyjają zachwaszczeniu i przesuszeniu podłoża. Wysiew poplonów użytkowych, takich jak gorczyca biała, facelia czy łubin, pozwala nie tylko chronić strukturę gleby, ale i naturalnie ją użyźnić przed kolejnym sezonem.
Lipiec to drugi początek sezonu
Nie warto „zamykać” ogrodu w lipcu. Właściwie dobrane gatunki, uwzględnienie zmianowania i odpowiednie przygotowanie gleby to klucz do sukcesu. Dzięki tym działaniom można uzyskać zdrowe, pełnowartościowe plony nawet jesienią, a także poprawić jakość gleby na przyszły rok – bez chemii i zbędnych kosztów.
Czytaj też:
Co sadzimy latem w ogrodzie? Na te rośliny jeszcze nie jest za późno