Nie trać lata! Co siać i sadzić pod koniec lipca, by zebrać plony jeszcze w tym sezonie?

Nie trać lata! Co siać i sadzić pod koniec lipca, by zebrać plony jeszcze w tym sezonie?

Dodano: 
Ogród warzywny
Ogród warzywny Źródło: Prostooleh / Freepik
Lipiec to nie koniec sezonu! Sprawdź, co jeszcze warto posiać i posadzić w ogrodzie pod koniec miesiąca. Te gatunki zdążą urosnąć i plonować.

Pod koniec lipca ogród nie kończy pracy – wręcz przeciwnie, to dobry moment na rozpoczęcie tzw. drugiego siewu. Dzięki wydłużającej się sezonowo wegetacji w Polsce możemy jeszcze z powodzeniem wysiewać szybkorosnące warzywa i sadzić niektóre rośliny, by doczekać się drugich zbiorów lub odpowiednio przygotować glebę na jesień.

Wysiew w lipcu – co zdąży wyrosnąć?

W drugiej połowie lipca z powodzeniem można siać:

  • rukolę i sałatę masłową – wschodzą szybko, a ich plony można zbierać już po 4–6 tygodniach;
  • szpinak nowozelandzki – dobrze znosi cieplejsze warunki, wymaga regularnego podlewania;
  • koper ogrodowy – wysiany teraz plonuje nawet we wrześniu;
  • rzodkiewkę i rzodkiew japońską (daikon) – najlepiej wysiewać na glebach próchnicznych, dobrze nawożonych kompostem;
  • jarmuż i boćwinę – odporne na chłody, będą rosły aż do późnej jesieni;
  • fasolę szparagową karłową – odmiany bardzo wczesne mają szansę zakwitnąć i wydać plon przed wrześniowymi spadkami temperatur.

Czytaj też:
Nie podlewam pomidorów codziennie, a rosną jak szalone. Ten trik warto znać!

Co sadzić pod koniec lipca? Sadzonki i rozsadniki

Jeśli dysponujemy sadzonkami (z własnej produkcji lub kupionymi), możemy sadzić:

  • brokuły i kalafiory na zbiór jesienny – pod warunkiem odpowiedniego podlewania;
  • por – zwłaszcza odmiany średnio późne i późne;
  • sałatę dębolistną i lodową – sadzonki dobrze się przyjmują w wilgotnej glebie. Zobacz też: Zasiej, by użyźnić glebę w ogrodzie.

Następstwo roślin – co po czym?

Letnie siewy warto zaplanować zgodnie z zasadą zmianowania. Przykładowo:

  • po grochu lub fasoli dobrze jest wysiać kapustne (brokuł, jarmuż) – rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot;
  • po czosnku i cebuli można siać sałatę lub szpinak – dobrze wykorzystają pozostałości fosforu i potasu;
  • po wczesnych ziemniakach sprawdzą się rośliny liściowe (np. koper, boćwina), ale glebę warto wcześniej wzbogacić kompostem.

Przygotowanie gleby latem – inne niż wiosną

Letnie przygotowanie stanowiska wymaga innego podejścia niż wiosenne. Ziemia jest zazwyczaj bardziej sucha i zwięzła, dlatego:

  • należy ją głębiej przekopać lub spulchnić glebogryzarką, najlepiej wieczorem lub po deszczu;
  • warto dodać kompost lub dobrze rozłożony obornik – poprawi strukturę i zwiększy zdolność magazynowania wody;
  • podlewanie przed i po siewie jest koniecznością, szczególnie na glebach lekkich i piaszczystych.

Unikaj stosowania nawozów mineralnych w nadmiarze – w wysokiej temperaturze mogą doprowadzić do uszkodzenia korzeni.

Letni siew to też ochrona gleby

Puste grządki latem sprzyjają zachwaszczeniu i przesuszeniu podłoża. Wysiew poplonów użytkowych, takich jak gorczyca biała, facelia czy łubin, pozwala nie tylko chronić strukturę gleby, ale i naturalnie ją użyźnić przed kolejnym sezonem.

Lipiec to drugi początek sezonu

Nie warto „zamykać” ogrodu w lipcu. Właściwie dobrane gatunki, uwzględnienie zmianowania i odpowiednie przygotowanie gleby to klucz do sukcesu. Dzięki tym działaniom można uzyskać zdrowe, pełnowartościowe plony nawet jesienią, a także poprawić jakość gleby na przyszły rok – bez chemii i zbędnych kosztów.

Czytaj też:
Co sadzimy latem w ogrodzie? Na te rośliny jeszcze nie jest za późno