Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki

Dodano: 
Żywność w lodówce
Żywność w lodówce Źródło: Unsplash / Ello
- Coś tu śmierdzi! – stwierdzasz, otwierając lodówkę. To znak, że trzeba czym prędzej interweniować. Jakie są sposoby pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z chłodziarki?

Zanim jednak przejdziemy do sposobów walki z niemiłymi woniami, kilka słów o przyczynach. Najpierw trzeba sprawdzić, czy lodówka jest sprawna, potem przejrzeć ustawienia – czasami ktoś nieopatrznie zmieni temperaturę chłodzenia, co staje się powodem kumulacji wilgoci w komorze lodówki, a to z kolei prowadzi do powstawania nieprzyjemnych zapachów. Oczyścić, jeśli dla danego modelu jest to zalecane, filtry oraz odpływ wilgoci (znajduje się z tyłu komory). Odpływ powinien być zawsze drożny, do jego czyszczenia świetnie nadaje się trytytka średniej wielkości – jest giętka i ma ząbki, które pomogą wydobyć zabrudzenia stałe z kanału. I jeszcze otwory wentylacyjne – muszą być czyste, suche i zawsze odsłonięte.

Brzydki zapach. Może coś jest nieświeże?

Jeśli wszystko gra, przechodzimy do przeglądu zawartości lodówki. Trzeba sprawdzić wszystko, nawet żywność zamkniętą w hermetycznych, teoretycznie, pojemnikach. Mogło dojść do rozszczelnienia pokrywy i stąd problem. Zepsute jedzenie oczywiście należy wyrzucić, resztki jedzenia – albo zużyć, albo również wyrzucić (na marginesie, warto wypracować sobie plan przetwarzania z dnia na dzień niezużytej żywności, tak żeby nie zalegała w lodówce w nieskończoność).

Czas odświeżyć lodówkę

Przegląd zasobów to dobra okazja, by odświeżyć komorę lodówki. Ważne, by stosować się do zaleceń producenta. Najogólniej – chłodziarka nie powinna być zbyt długo otwarta, nie należy stosować żrącej chemii i/lub używać suszarki do włosów (ani innych urządzeń) do osuszania wnętrza lodówki.

Najlepszym sposobem na odświeżenie lodówki jest umycie jej wodą z sodą oczyszczoną lub wodą z octem. Soda usunie tłuszcze, oleje, zabrudzenia białkowe. Ocet użyty do mycia lodówki zniweluje zabrudzenia nieorganiczne, np. kamień oraz zdezynfekuje.

Intensywne zapachy. Co za dużo, to nie zdrowo

Zapachy, które same w sobie są apetyczne – na przykład świeżo wędzonej kiełbasy lub holenderskiego sera, niekoniecznie są przyjemne, gdy mieszają się z innymi woniami i przenikają wszystko, co jest w lodówce. Sposobem jest oczywiście właściwe przechowywanie – odpowiednie pojemniki, a także korzystanie z udogodnień proponowanych przez producentów chłodziarek (komory i szuflady przeznaczone dla produktów spożywczych z różnych kategorii). Jednak zawsze niechciane zapachy mogą się pojawić. Co wtedy? Warto skorzystać z domowych sposobów ich zniwelowania. Są proste, tanie i ekologiczne. Naturalne pochłaniacze zapachów to m.in. kawa, surowy ziemniak i soda oczyszczona. Ale nie tylko!

Kawa

Kawa jest silnie higroskopijna, co oznacza, że chłonie wilgoć, a z nią – zapachy. Zmielone ziarna kawy należy wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Trzeba tylko pamiętać, że choć kawa dobrze neutralizuje nieprzyjemne wonie, to sama dość szybko wietrzeje, należy więc często ją wymieniać. Świeża porcja dodana raz na tydzień zdziała o wiele więcej niż jedna duża raz w miesiącu. Dodanie kropli oleju sprawi, że w lodówce mocniej wyczuwalny będzie zapach kawy.

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona neutralizuje pH, ma też zdolność buforowania, czyli zatrzymywania dalszych zmian w równowadze pH. To dlatego świetnie radzi sobie z neutralizowaniem kwaśnych zapachów – a takie w lodówce są najbardziej uciążliwe. Zawartość małego opakowania sody oczyszczonej należy przesypać do miseczki i umieścić w tylnej części lodówki.

Czytaj też:
Jak wyczyścić zlewozmywak ze stali szlachetnej

Proszek do pieczenia

Podobne właściwości do sody oczyszczonej ma proszek do pieczenia. Nic dziwnego – soda wchodzi w jego skład (obok regulatorów kwasowości i mąki ziemniaczanej). Jest nieco mniej skuteczny w walce z brzydkim zapachem, ale wciąż działa! Jedna porcja wystarczy na 2-3 dni.

Węgiel leczniczy

Węgiel leczniczy (węgiel aktywowany) ma wiele cech przydatnych w gospodarstwie domowym. Oczyszcza wodę i powietrze z toksyn (dlatego używa się go w filtrach), ogranicza rozwój pleśni, bakterii, grzybów, patogenów i szkodników glebowych (dlatego jest stosowany w ogrodnictwie). Pochodną tych właściwości jest zdolność do neutralizowania nieprzyjemnych zapachów. Wystarczy kilka tabletek zgnieść w moździerzu i umieścić w lodówce.

Brykiet do grilla

To może zaskakiwać, ale gdy się zastanowimy – ma sens. W końcu w jego skład wchodzi węgiel drzewny, a już Hipokrates zalecał, by posypywać nim rany w celu wyeliminowania brzydkiego zapachu. Należy kostkę brykietową (lub dwie, w zależności od problemu) owinąć gazą lub położyć na spodeczku i umieścić z tyłu komory lodówki. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, co jest spoiwem brykietu – lepiej, żeby była to skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana niż klej lub żywica. Brykiet naprawdę pochłania zapachy!

Cytrusy

Często można spotkać się z poradą, by brzydkiemu zapachowi w lodówce przeciwdziałać przy pomocy cytrusów. Wystarczy – czytamy włożyć do lodówki połówkę cytryny lub choćby samą skórkę i problem zniknie. Rzeczywiście, cytrusy ładnie pachną i mają działanie odświeżające, ale to raczej przykrycie problemu niż jego wyeliminowanie. Trzeba też pamiętać o tym, że szybko się psują. Jak wszystkie owoce i warzywa wydzielają etylen, który nie tylko przyspiesza dojrzewanie, ale i gnicie. Uwalniany przez nie gaz może przyspieszać psucie się pozostałych produktów. Zatem odświeżanie zapachu lodówki przy użyciu cytrusów – tylko dla uważnych! Należy pamiętać, żeby co dwa dni wymieniać cytrynę lub jej skórkę na świeżą. Podobno dobrze jest posypać ją solą!

Czytaj też:
Pachnący dom. Co zrobić, by w domu ładnie pachniało?

Goździki

Kojarzą się raczej z mieszankami zapachowymi – goździki mają przyjemną woń o ciepłej, słodko-korzennej nucie (zawdzięczają ją obecności eugenolu, silnego antyoksydantu). Ale mają też właściwości pomagające w neutralizowaniu brzydkich zapachów, np. działają przeciwgrzybiczo. Goździki można umieścić w lodówce same lub nadziać nimi połówkę jabłka. W pierwszym przypadku nie ma ograniczeń czasowych, w drugim – naszpikowany goździkami owoc należy po 24 godzinach z lodówki usunąć.

Ziemniak

Dawniej mawiało się, że ziemniak ma moc „wyciągania”, także woni, co skutkowało zastosowaniem surowych kartofli w kuchni, medycynie i magii. Na przykład, by pozbyć się mułowego zapachu ryb słodkowodnych moczono je przez kilka godzin w wodzie z plasterkami surowych ziemniaków. Po tym czasie ryby pachniały apetycznie, a kartofle – wręcz przeciwnie. Dlatego warto mieć w lodówce kilka świeżych plasterków ziemniaków. Trzeba tylko pamiętać, by codziennie lub co dwa dni je wymieniać. Przykry zapach zniknie!

Ryż

Skoro działają ziemniaki, to dlaczego nie spróbować z ryżem? Kluczem jest przecież duża zawartość skrobi, bo to ona pomaga w walce z nieprzyjemnymi zapachami. W lodówce można umieścić woreczek z ryżem albo przesypać go do słoika, dodać kilka kropli ekologicznego olejku eterycznego (takiego, który nie będzie się gryzł z zawartością lodówki) i przykryć gazą.

Biała kreda

Kreda działa jak pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu produkty dłużej zachowują świeżość. Wyeliminuje też nieprzyjemne zapachy unoszące się we wnętrzu lodówki.

Żwirek dla kota

Pomysł, by nieprzyjemną woń usuwać przy pomocy żwirku dla kotów może wydawać się ekstrawagancki. Ale skoro radzi sobie z zapachem kuwety, to dlaczego nie miałby dać rady w lodówce? Ważne tylko, by użyć żwirku bezwonnego, np. kukurydzianego lub silikonowego.

Czytaj też:
Jak wykorzystać skorupki jajek? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie
Czytaj też:
Warszawa – mieszkanie z salonem kąpielowym, projekt MoodWorks

 0

Czytaj także