Błędy popełniane przy aranżacji kuchni albo aneksu kuchennego zdarzają się chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo tu, jak nigdzie indziej funkcjonalność powinna iść w parze z wytrzymałością oraz estetyką. Powinno tak być, zwłaszcza gdy nasza kuchnia stanowi integralną część strefy dziennej.
Na szczęście, błędy popełniane przy aranżacji kuchni są łatwe do przewidzenia. Więc jeśli nie korzystasz z wiedzy i doświadczenia architekta wnętrz i samemu projektujesz kuchnię, koniecznie przeczytaj, jakie pułapki mogą na ciebie czyhać. Oto te najczęściej popełniane.
Kuchenny trójkąt roboczy to podstawa dobrze zaprojektowanej kuchni
Zapewne słyszeliście o trójkącie roboczym w kuchni. To najważniejsza zasada przy projektowaniu kuchni, która zapewnia ergonomię wszelkich prac. To w skrócie rzecz ujmując, odpowiednie ułożenie obszaru roboczego pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką. Dzięki niemu praca w kuchni idzie dużo szybciej i nie powoduje rozprzestrzeniającego się błyskawicznie bałaganu.
– Pierwszym, naturalnym krokiem podczas projektowania jest umieszczenie lodówki w łatwo dostępnym miejscu, najlepiej w pobliżu wejścia do kuchni. Następnie przechodzimy do zlewozmywaka, który powinien być ergonomicznie umiejscowiony, pozwalając na łatwe przenoszenie składników z lodówki, a następnie sprawną i wygodną ich obróbkę. Wreszcie, w trzecim wierzchołku trójkąta, umieszczamy płytę grzewczą – mówi ekspertka, architektka Sylwia Gulewicz-Wysocka z Galerii Wnętrz DOMAR.
Czytaj też:
Aneks kuchenny w salonie – jak go dobrze rozplanować?
Nie umieszczaj płyty grzewczej i zlewu przy ścianie lub wysokiej zabudowie
Do najczęściej popełnianych błędów podczas samodzielnego projektowania kuchni należy umieszczanie kuchenki lub zlewozmywaka na krańcu ciągu kuchennego – przy ścianie lub bocznej ściance wysokiej zabudowy. To rozwiązanie ekstremalnie niewygodne. Dlatego należy pamiętać, by zawsze pozostawić około 40 cm blatu pomiędzy powierzchnią pionową a zlewem lub płytą grzewczą. Takie rozwiązanie zapewnia nie tylko komfort użytkowania, lecz również i bezpieczeństwo.
Przemyśl umieszczenie zlewu pod oknem
Zlewozmywak pod oknem to bardzo popularne rozwiązanie zwłaszcza w krajach anglosaskich. Nie ma nic fajniejszego niż obserwowanie widoków za oknem podczas zmywania. Ale może nieść za sobą wiele niedogodności. Podstawowym problemem jest bateria, która uniemożliwia otwarcie okna na oścież. Jeśli zdecydujemy się na zlew pod oknem, zamontujmy baterię chowaną w blacie lub łamaną. Pamiętajmy również o umieszczeniu blatu roboczego i parapetu na tym samym poziomie lub zlicownie ich, by stanowiły jednorodną powierzchnię.
Zaprojektuj oświetlenie blatu roboczego
Myśląc o oświetleniu kuchni, bardzo często wyobrażamy sobie źródło światła, które znajduje się centralnie, na suficie. Pracując przy blacie, takie górne oświetlenie jest za nami, a my rzucamy cień na ciąg roboczy. Efekt? Nie widzimy, co robimy. W kuchni oświetlenie ogólne nie wystarcza. Należy koniecznie zadbać o dodatkowe, kierunkowe punkty oświetleniowe. Najprostszym wyjściem będzie zamontowanie listwy LED pod wiszącymi szafkami kuchennymi.
Już na etapie projektowania pomyśl o rozmieszczeniu AGD
I nie mamy tu na myśli jedynie dużych sprzętów: płyty grzewczej, lodówki, zmywaki (i ewentualnie pralki), lecz także małe – czajnik, ekspres do kawy, blender, czy robot kuchenny. Zbyt mała liczba gniazdek to jeden z częstych błędów popełnianych przy projektowaniu kuchni. Skutek jest taki, że kombinujemy później z przedłużaczami, które na blacie wyglądają wyjątkowo nieestetycznie lub musimy przełączać się między czajnikiem a tosterem. Jeśli gniazdka cię drażnią i pragniesz, by pozostawały niewidoczne, zdecyduj się na umieszczenie ich w blacie, a nie na ścianie.
Czytaj też:
Funkcjonalne aneksy kuchenne. 5 rozwiązań do małych mieszkańCzytaj też:
Co zrobić, by biała kuchnia była funkcjonalna? 10 rozwiązań do wykorzystania