Wymiary wyspy kuchennej – jak dobrać odpowiednie?

Wymiary wyspy kuchennej – jak dobrać odpowiednie?

Dodano: 
Wyspa kuchenna częściowo zajmuje wnękę przy oknie
Wyspa kuchenna częściowo zajmuje wnękę przy oknie Źródło: KODO
Wymiary wyspy kuchennej zależą od kilku czynników, m.in. wielkości pomieszczenia, rodzaju i przeznaczenia wyspy, wzrostu użytkowników. Podpowiadamy, jak obliczyć właściwe.

Klasyczna wyspa kuchenna to wolnostojący mebel kuchenny, który nie jest połączony z zabudową kuchni pod ścianami. Znajduje się na środku kuchni i stanowi centralny punkt tego pomieszczenia. Wyspa może pełnić różne funkcje, m.in.:

  • Dodatkowej przestrzeni roboczej: blat wyspy może służyć do przygotowywania posiłków, zmywania naczyń lub przechowywania sprzętu kuchennego.
  • Miejsca do spożywania posiłków: przy wyspie można postawić krzesła lub hokery, czyli wysokie stołki barowe.
  • Dodatkowego miejsca do przechowywania: w szafkach pod blatem wyspy można przechowywać żywność, naczynia lub inne przedmioty kuchenne.

Są też różne warianty wyspy kuchennej – mobilna (można zmieniać jej ustawienie), półwysep (z jednej strony przylegająca do ściany lub zabudowy meblowej), dwupoziomowa wyspa kuchenna.

Wyspa kuchenna – szerokość i długość

Wymiary wyspy kuchennej zależą od kilku czynników, najważniejszym z nich jest wielkość pomieszczenia oraz jego układ – czy jest zamknięte, czy otwarte na salon i jadalnię. Wyspa nie powinna być zbyt mała, ale nie może również przytłaczać kuchni.

Zaprojektowanie wyspy kuchennej wymaga sporej przestrzeni – minimum 15 metrów kwadratowych. Dlatego takie rozwiązanie częściej spotykamy w kuchniach otwartych. Ale w zamkniętej również możliwe jest zbudowanie wyspy, choć to nieco trudniejsze. Pamiętajmy jednak – wszystkie wymiary należy dostosowywać do indywidualnych potrzeb.

  • Wyspa w kuchni jako barek i dodatkowy ciąg roboczy jest pod względem wymiarów najmniej wymagająca. Taka wyspa może mieć wielkość zaledwie 120 x 100 cm. W sam raz, by przygotować drinki, ustawić tacę z przekąskami, przyrządzić śniadanie.
  • Wyspa kuchenna z funkcją gotowania ma już zdecydowanie większe gabaryty. Tutaj punktem odniesienia jest wielkość płyty grzewczej. Minimalną długość wyspy obliczamy, mnożąc szerokość kuchenki przez trzy, a jej głębokość – dodając do głębokości płyty grzewczej około 40–50 cm. Dodatkową przestrzeń musimy wygospodarować dla wygody (odkładanie naczyń) i bezpieczeństwa (z kuchenki często pryska, nie możemy pozwolić, by osoby siedzące lub stojące z drugiej strony były narażone na poparzenie). Istotny jest też porządek.
  • Wyspa kuchenna pełniąca funkcję pełnowymiarowego stanowiska pracy powinna być jeszcze większa. Żeby obliczyć długość takiej wyspy, sumujemy szerokość sprzętów, które mają zostać na niej umieszczone, do tego doliczamy przestrzeń, która powinna je rozdzielać, czyli po około 30–40 cm plus około metra zapasu – podczas przygotowywania posiłków miejsca nigdy dość. Szerokość wyspy może być podwojoną głębokością płyty grzewczej. Pamiętajmy, żeby wyspa kuchenna była foremna, jej proporcje powinny znaleźć odniesienie w proporcjach pomieszczenia lub innych sprzętów, np. pozostałych ciągów roboczych.

Wysokość wyspy w kuchni zależy od wzrostu użytkowników i czynności przy niej wykonywanych

Architekci polecają wysokości zaczynające się od 90 cm (licząc od podłogi), jednak najlepiej po prostu przymierzyć się do wyspy – należy stanąć przy szafce i zgiąć ręce w łokciach, następnie od wysokości, na której znajduje się łokieć odjąć 10–15 cm. Otrzymany wynik to wysokość, na jakiej powinien zostać umieszczony blat.

Obliczając wysokość wyspy kuchennej, warto też wziąć pod uwagę czynności, jakie będą przy niej wykonywane. Zmywanie naczyń, obieranie warzyw i owoców, krojenie produktów jest wygodniejsze przy wyżej umieszczonym blacie.

Jeśli głównym zadaniem będzie mieszanie składników i ugniatanie ciasta należy odjąć dziesięć centymetrów. Część barową można unieść nad blat roboczy do około 120 cm. Natomiast stół będący integralną częścią wyspy umieszczamy standardowo na wysokości 70 cm.

Wymiary wyspy kuchennej, a przestrzeń wokół

Projektując wyspę kuchenną, należy wziąć pod uwagę odległości między szafkami w zabudowie a wyspą kuchenną, ustawienie urządzeń w odpowiedniej kolejności i zadbanie o ciągi komunikacyjne. Minimalne odległości wyspy od szafek powinny wynosić około 120 cm (jeśli mamy szafki z szufladami, odległość tę możemy zmniejszyć do 100 cm). W przypadku stołu odległość ta zwiększa się do około 1,5 metra, ponieważ potrzebne jest miejsce do odsuwania krzeseł. Jednak z drugiej strony nie powinno się zostawiać zbyt dużo wolnej przestrzeni, gdy odległości między poszczególnymi sprzętami wynoszą więcej niż 1,5 metra praca w kuchni staje się po prostu niewygodna.

Czytaj też:
Lampa nad wyspę kuchenną. Jakie oświetlenie będzie najlepsze?
Czytaj też:
Turkusowa kuchnia z widokiem na rajski ogród