- Żółty w kuchni: dlaczego warto go unikać i czym go zastąpić
- Zamień żółty na alabaster
- Intensywna biel w kuchni – dlaczego lepiej jej unikać
- Czym zastąpić intensywną biel? Postaw na odcień gołębi
- Czerwień i czerń w kuchni – dlaczego warto ich unikać i co wybrać zamiast nich?
- Czerń w kuchni – stylowa, ale wymagająca
- Szary w kuchni? Raczej nie
Poznaj pięć kolorów, których eksperci od projektowania wnętrz radzą unikać w kuchni, oraz pięć alternatyw, które nadadzą temu pomieszczeniu świeżości.
Żółty w kuchni: dlaczego warto go unikać i czym go zastąpić
Żółty (taki jak mało lub jajka sadzone), może wydawać się naturalnym wyborem do kuchni. Jednak eksperci ostrzegają, że ten kolor szybko się znudzi. „Najlepiej unikać ciepłych odcieni, takich jak żółty i pomarańczowy w kuchni. Te kolory mogą sprawić, że przestrzeń wyda się przestarzała i klaustrofobiczna” – mówią eksperci.
Zamień żółty na alabaster
Jeśli lubisz kolor żółty, nie musisz go całkowicie odrzucać. Kolor ten to świetny sposób na dodanie pozytywnej energii do kuchni, ale w bardziej subtelny sposób. Zamiast intensywnego żółtego, polecamy odcień ciepłego kremu – alabaster. Ta delikatna barwa rozjaśni kuchnię, jednocześnie nie przytłaczając jej. Intensywny żółty sprawdzi się natomiast jako kolor frontów kuchennych. Oczywiście to rozwiązania dla tych, którzy nie boją się wyrazistych barw we wnętrzu.
Czytaj też:
Ranking 2024 – te polskie wnętrza podobały wam się najbardziej
Intensywna biel w kuchni – dlaczego lepiej jej unikać
Przeglądając Pinteresta, można odnieść wrażenie, że białe kuchnie to obecnie najmodniejszy wybór. W rzeczywistości jednak kuchnie, które wydają się śnieżnobiałe na zdjęciach, zazwyczaj są pomalowane znacznie delikatniejszymi odcieniami bieli. Nie polecamy intensywnej bieli, ponieważ tworzy chłodną, wręcz sterylną atmosferę, pozbawioną ciepła i domowego charakteru. T
o kolor stworzony przez człowieka, który nie występuje w naturze, przez co wydaje się nienaturalny, wręcz rażący. Zamiast intensywnej bieli warto rozważyć subtelniejsze odcienie, które zapewnią jasność, ale także wprowadzą do kuchni przytulność i harmonię.
Przytulne mieszkanie dla dwojga zaprojektowane przez Grupa Nono
Minimalistycznie urządzone mieszkanie w kamienicy, projekt Studio COSMO
Jasny dom projektu Tilla Architects – Katarzyna Sławińska
Szary wspaniale koresponduje z bielą i naturalnym drewnem, projekt KODO
Jasne wnętrza domu zaprojektowanego przez Musiał Studio
Biała kuchnia z drewnianym blatem bez górnych szafek
Biało-drewniana zabudowa kuchenna w nieco rustykalnym stylu
Kuchnia z szarymi i białymi szafkami. Projekt: Mikołajska Studio
Białe fronty szafek kuchennych zestawiono z marmurowymi okładzinami, co dodaje pomieszczeniu elegancji
Do białej zabudowy kuchenne pasują blaty kamienne (lub imitujące kamień)
Aneks kuchenny zaaranżowany w jasnej kolorystyce. Projekt: Makao Home
Biała zabudowa kuchenna, projekt: Deer Wood
Przestrzeń w białej kuchni ocieplają drewniane stołki barowe
Jasne szafki kuchenne powiększają przestrzeń
Biała kuchnia z czarnym cieniutkim blatem
Przytulny dom w Krakowie, projekt: Minimoo
Niewielkie mieszkanie z funkcjonalną białą kuchnią i wysmakowanymi dekoracjami zaprojektowane przez Fuga Architektura Wnętrz
Biała kuchnia w domu na wsi
Biała kuchnia, szara kanapa i dużo obrazków. Prosty przepis na ponadczasowe, lecz eleganckie wnętrze. Tak mieszka Jagna Niedzielska
Biała zabudowa kuchenna w kamienicy
Biała zabudowa kuchenna bez górnego ciągu szafek. Ciepłą atmosferę we wnętrzu tworzą drewniane akcenty
Czym zastąpić intensywną biel? Postaw na odcień gołębi
Zamiast intensywnej, sterylnej bieli, warto sięgnąć po kolor taki jak gołębia biel. Gołębia biel to klasyk, który od lat cieszy się uznaniem projektantów wnętrz dzięki swojej wszechstronności i subtelnemu ciepłu. Odcień ten ma głębię, która sprawia, że nie wydaje się on ani zimny ani surowy. Co więcej, nie znajdziemy w nim żółtych tonów, dzięki czemu wprowadza do kuchni harmonię i elegancję, nie tracąc przy tym na świeżości i jasności.
Czerwień i czerń w kuchni – dlaczego warto ich unikać i co wybrać zamiast nich?
Czerwień jest efektowna, ale niepraktyczna. To kolor pełen dramatyzmu, który, może sprawić, że kuchnia stanie się nie do zniesienia. Czerwień najlepiej omijać, chyba że zależy nam na kuchni, która szybko wyjdzie z mody. Takie odcienie mogą przypominać wnętrza modnych lokali, a nie przytulną, funkcjonalną przestrzeń domową. Zwolennikom ciepłych barw w kuchni polecamy tradycyjny beż, a czerwień można wykorzystać w dodatkach.
Czerń w kuchni – stylowa, ale wymagająca
Czarne kuchnie, choć modne i eleganckie, często sprawiają więcej problemów, niż to wszystko jest warte. Projektanci zauważają także, że czarny może wprowadzić do kuchni zbyt surowy, industrialny charakter.
Czerń w kuchni często wydaje się zbyt ciężka, przytłaczająca, zwłaszcza w zestawieniu z białymi lub metalicznymi urządzeniami AGD. Co więcej, matowe czarne powierzchnie łatwo się brudzą, widać na nich odciski palców czy tłuste plamy, co utrudnia utrzymanie ich w idealnym stanie.
Jeśli zależy Ci na eleganckim efekcie, postaw na ciemne odcienie granatu, głęboką szarość lub grafit z delikatnym połyskiem. Dzięki nim kuchnia zachowa wyrafinowany wygląd, nie tracąc na funkcjonalności.
Szary w kuchni? Raczej nie
Choć szary od lat króluje w salonach i sypialniach, wielu projektantów unika stosowania go w kuchni. Dlaczego? W przestrzeni, która ma sprzyjać ciepłej atmosferze i wspólnemu spędzaniu czasu, szarość często wypada zbyt ponuro.
Dodatkowo, jeśli dominuje w aranżacji lub nie jest zestawiona z kontrastowymi elementami, szary może prowadzić do monotonii, a nawet nudy. W efekcie kuchnia może stracić swój przytulny charakter, stając się przestrzenią zniechęcającą do wspólnego gotowania, rozmów i spędzania czasu.
Czytaj też:
Dlaczego biała kuchnia to idealny wybór? Poznaj sekret popularności jasnych mebli i wnętrz!Czytaj też:
Ten kolor kuchni rządzi! Kochają go projektanci i klienci, zobacz 23 przykładów