Zrób to teraz, by piwonie za rok kwitły jak szalone

Zrób to teraz, by piwonie za rok kwitły jak szalone

Dodano: 
Peonie w rozkwicie
Peonie w rozkwicie Źródło: Pixabay
Przekwitły już jakiś czas temu i tęsknimy, by znów ich piękny zapach roznosił się po ogrodzie. Jeśli chcesz, by piwonie w następnym sezonie zakwitły jak nigdy dotąd, już teraz wykonaj ten prosty zabieg. Koniec sierpnia to najlepszy na to czas.

W sierpniu i we wrześniu nadchodzi czas, gdy znów musimy przypomnieć sobie o piwoniach. Były największą ozdobą naszego czerwcowego ogrodu. Na pewno chcecie, by za rok kwitły równie pięknie i bujnie. A może jeszcze obficiej? By tak się stało, powinniście wykonać jeden istotny zabieg pielęgnacyjny.

Usuwanie przekwitniętych kwiatostanów piwonii

Piwonie kwitną w maju i w czerwcu, w zależności od gatunku. Gdy w lipcu powoli zaczynają przekwitać, powinniśmy na bieżąco towarzyszyć im w tym procesie. Gdy tylko zauważymy, że kwiatostan peonii przekwita, zmienia kolor na brunatny, a płatki opadają przy każdym dotyku, należy go ściąć wraz z niewielkim fragmentem pędu. To istotny zabieg pielęgnacyjny, który wykonujemy w pełni lata. Pozbycie się przekwitłych kwiatostanów sprawia, że roślina nie marnuje energii na ich utrzymanie oraz na wytworzenie nasion. Razem z przekwitniętymi kwiatostanami usuwamy pączki rośliny, które obeschły i już się nie rozwiną. Po tak przeprowadzonym delikatnym cięciu zostawiamy nasze piwonie w spokoju. Ich piękne, ciemnozielone nadal będą ozdobą ogrodu.

Sierpniowe cięcie piwonii

Wszyscy specjaliści podkreślają, że z cięciem piwonii nie można się spieszyć. Z zabiegiem tym czekamy do końca sierpnia. Pozostawione na rabacie pędy z liśćmi spełniają bardzo istotne dla rośliny zadanie. Borą udział w procesie fotosyntezy, co odżywia całą roślinę i wzmacnia przed zimowaniem. Dlatego też po przekwitnięciu roślinę nadal podlewamy. Wraz z biegiem czasu liście piwonii powoli tracą swoją intensywnie zieloną barwę i delikatnie przebarwiają się na czerwono.

Czytaj też:
Przepis na odżywkę dla piwonii. Kosztuje tylko 2 złote

Piwonie tniemy dopiero pod koniec sierpnia lub w pierwszej połowie września. Sygnałem do tego zabiegu będzie żółknięcie i zamieranie liści rośliny.

Obcinanie piwonii – jak to robić prawidłowo?

Do cięcia roślin zawsze używamy ostrych i zdezynfekowanych narzędzi. Najlepszy do cięcia piwonii będzie ostry sekator. Dezynfekcję narzędzia przeprowadzamy, by nie roznosić po ogrodzie patogenów chorób, na przykład chorób grzybowych lub jaj szkodników.

Peonie pod koniec sierpnia tniemy na 1/3 wysokości pędu. Przy okazji w całości usuwamy obumarłe pędy rośliny oraz uszkodzone i połamane łodyżki.

Czytaj też:
Lubisz łuskać słonecznik? Nie wyrzucaj łupin – zamiokulkas ci podziękuje
Czytaj też:
Alstremeria ogrodowa (lilia peruwiańska) – uprawa i pielęgnacja