Opadające liście to prawdziwe utrapienie. Co je zagrabisz, znów opadają ze zdwojoną siłą. Nie martw się jednak. Takie liście to znakomity materiał na naturalny nawóz, dzięki któremu w bezpieczny sposób odżywisz glebę, a twoje uprawy (również warzywne) będą dorodne jak nigdy przedtem.
Jak wykorzystać opadnięte liście?
Najprostszym sposobem na wykorzystanie opadniętych jesiennych liści jest wykorzystanie ich do zasilenia podłoża w warzywniku. By to zrobić, wystarczy zagrabić liście z ogrodu, rozdrobnić i rozsypać w warzywniku. Następnie ziemię przekopujemy wraz z warstwą liści. Nie grabimy jej i nie wyrównujemy powietrzni grządek. Rozkładające się liście odżywią glebę. Podobnie postępujemy z podłożem na grządkach podwyższonych.
Kompost z liści – zalety
Opadnięte jesienne liście możemy również wrzucić na nasz ogrodowy kompostownik lub zrobić oddzielny, mniejszy tylko na kompost z jesiennych liści. Wówczas kolejne warstwy liści warto przerzucić obornikiem, by wzbogacić materiał liściowy o składniki odżywcze i przyspieszyć proces rozkładu.
Czytaj też:
Jesienna pielęgnacja piwonii. By wiosną rozkwitły ze zdwojoną siłą
Kompost z liści ma wiele zalet. Ponieważ jest delikatny, idealnie nadaje się, by zasilić nim wiosną młode sadzonki. Nadaje się również, by zabezpieczyć rośliny przed mrozem i zatrzymać wilgoć w podłożu. Kompost z liści przekopany z podłożem wspaniale napowietrza glebę, poprawia jej strukturę i zatrzymuje w niej wilgoć, a także (zwłaszcza ten przekładany obornikiem) poprawi żyzność gleby i dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych.
Ziemia liściowa w workach – jak ją zrobić
Ziemia liściowa znakomicie nadaje się do warzyw, owoców oraz roślin doniczkowych, na przykład paproci. Ziemię liściową najwygodniej jest zrobić w foliowych workach. Pamiętaj, że nie powinny być zbyt duże i ciężkie, by portem można było w miarę bezproblemowo przetransportować je w dogodne miejsce (na przykład za szopę, gdzie pozostaną niewidoczne) przez kolejny rok.
Oto plan działania, by przygotować ziemią liściową:
- Zgrabione liście umieszczamy w grubym worku foliowym.
- Najlepiej zbierać liście po deszczu, gdy są mokre. Jeśli są suche, podlewamy je wodą.
- Liście rozkładają się około 6 miesięcy, a niektóre nawet dłużej. Liście na ziemię liściastą powinny być więc rozdrobnione (na przykład przy pomocy kosiarki), co znacznie przyspieszy cały proces.
- Napełniony worek zawiązujemy, by zachować wewnątrz niego wilgoć oraz ciepło. To również przyspieszy proces rozkładu.
- W worku należy zrobić kilka niewielkich otworów, by zapewnić dostęp powietrza i ewentualne odprowadzenie nadmiaru wody.
Jakie liście nie nadają się do kompostowania?
Nie wszystkie liście nadają się do kompostowania. Do przetwarzania na kompost nie nadają się liście buku, dębu, ostrokrzewu i kasztanowca. Mają one wyższą zawartość ligniny, a mało azotu i wapnia. Także liście orzecha nie nadają się do kompostowania, ze względu na zawartość naturalnych herbicydów, substancji, która uniemożliwia kiełkowanie roślin.
Najlepsze liście do kompostowania są liście jesionu, klonu, wierzby i drzew owocowych. By się rozłożyły, wystarczy zazwyczaj rok.
Czytaj też:
Jesienne nawożenie hortensji bukietowej. Jak i kiedy nawozić?Czytaj też:
Nie wyrzucaj popiołu z kominka. Wykorzystaj go w ogrodzie