Sąsiadka zdradziła mi kilka trików. Jej zioła rosną jak szalone

Sąsiadka zdradziła mi kilka trików. Jej zioła rosną jak szalone

Dodano: 
Zioła w ogródku
Zioła w ogródku Źródło:Dom WPROST.pl / Magda Grefkowicz
Uprawa ziół nie sprawia trudności nawet początkującym ogrodnikom. Oto krótki przewodnik – jak założyć zielnik i pielęgnować zioła.

Uprawa ziół, zwłaszcza tych przyprawowych nie jest skomplikowana. Nie jest ich także bardzo wiele, więc z powodzeniem możemy założyć i uprawiać swój własny ogródek z ziołami, który wzbogaci naszą kuchnię o świeże i ekologiczne produkty przez cały sezon. Ogródek ziołowy można założyć na kuchennym parapecie oraz na balkonie. Zioła sadzimy także bezpośrednio w gruncie albo na podwyższonych grządkach, co daje najlepsze efekty, bo łatwiej je pielęgnować, odżywiać, nawadniać i chronić przed szkodnikami.

Tymianek pospolity

Tymianek jest od dawna uprawianą rośliną leczniczą i przyprawową. Ostatnio wyhodowano nowy gatunek tymianku – tymianek cytrynowy. Tymianek jest zimozielonym półkrzewem. Nie ma szczególnych wymagań, potrzebuje jedynie ciepłego, słonecznego stanowiska i wapiennej ziemi. Tymianku nie nawozimy, jedynie podczas sadzenia możemy zasilić glebę niewielką ilością kompostu. Roślinę rozmnaża się przez siew, podział lub z sadzonek. 

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn jest rośliną wieloletnią, ale mało odporną na mróz. W gruncie może zimować jedynie na terenach o łagodnym klimacie, jednak w donicach, które zimą można przenieść do wnętrza, już przez cały rok. Rozmarynowi należy zapewnić słoneczne i ciepłe stanowisko oraz próchniczą i przepuszczalną glebę. Pojemnik powinien być duży, rozmaryn może osiągnąć nawet ponad metr wysokości. Roślinę rozmnażamy przez siew oraz z sadzonek. 

Bazylia pospolita

Bazylia jest rośliną jednoroczną. Jest wrażliwa na zimno, należy jej zapewnić ciepłe i słoneczne środowisko. Ziemia musi być przepuszczalna i próchnicza. Konieczne jest regularne nawożenie kompostem. Bazylię rozmnaża się przez siew. Pomidory z bazylią to duet doskonały!

Oregano, czyli lebiodka pospolita

Lebiodka pospolita jest znana powszechnie jako oregano. Oregano rośnie z powodzeniem w naszym klimacie, ale ciepłych i suchych miejscach.  Potrzebuje dużej ilości światłą słonecznego. Służy mu gleba przepuszczalna. Lebiodka lepiej toleruje suszę niż wilgoć. Na wiosnę zasilamy roślinę kompostem. Wiosną także warto ściąć rośliny tuż nad ziemią, dzięki czemu wypuści nowe pędy. Na zimę – okrywamy. Najlepszy smak i aromat ma w okresie kwitnienia. 

Pietruszka zwyczajna

Pietruszka jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku tworzy korzeń spichrzowy oraz rozetę liści. W drugim roku wyrasta pęd (40-90 cm) zwieńczony żółtymi lub białymi kwiatami. Pietruszkę można wysiać lub posadzić zeszłoroczne korzenie. Stanowisko powinno być półcieniste i wilgotne. 

Jakie stanowisko dla ziół?

Zielnik powinniśmy założyć w miejscu słonecznym i ciepłym. Powinno być także osłonięte od wiatru. Niektóre, nieliczne zioła wolą półcień, jest to na przykład mięta albo lubczyk. Część ziół jest odporna na mróz, są to zioła bylinowe, czyli mięta, chrzan, melisa. Te możemy uprawiać latami bezpośrednio w gruncie na rabacie. Tymianek, macierzanka zwyczajna, hyzop lekarski, szałwia i lubczyk również powinny dać radę (o ile nie przyjdą mroźne zimy pozbawione opadów atmosferycznych).

Czytaj też:
Nie tylko pomidory! W doniczkach uprawiam różne warzywa. Niektóre Was zaskoczą!

Najpopularniejsze zioła, są roślinami, które możemy uprawiać jedynie latem (w krajach śródziemnomorskich, skąd pochodzą, są całoroczne). To bazylia, oregano, rozmaryn. Pozostają jeszcze zioła jednoroczne: majeranek, koper, cząber. Wawrzyn szlachetny (liście laurowe) uprawiany jest zwykle w doniczkach. Zimą rośnie w domu, latem donicę wystawiamy do ogrodu lub na taras.

Jakie podłoże do uprawy ziół?

W przypadku ziół rodzaj podłoża i jego wilgotność jest bardzo ważna. Bazylia lubi na przykład glebę wilgotną i żyzną. Rozmaryn, szałwia i tymianek preferuje glebę lekką i suchą. Są także takie, które nie mają specjalnych wymagań. Mięta lub chrzan rosną zawsze i wszędzie na typowym, średniowilgotnym podłożu. W sklepach można kupić gotowe mieszanki przeznaczone do uprawy ziół.

Czytaj też:
To nic, że nie mam ogródka! Cieszę się ekologiczną uprawą na balkonie

Przycinanie ziół to ważny zabieg

Zioła należy przycinać, wówczas są zdrowsze, mocniejsze i mają lepszy smak. Z cięciem powinniśmy zdążyć przed kwitnieniem w przypadku ziół o smacznych liściach, będą to szałwia, tymianek, bazylia, mięta. Tniemy je nawet 2-3 razy w sezonie. Natomiast odmiany, w których użytkuj się i liście i kwiaty tnie się zaraz po zakwitnięciu. Tak robimy na przykład z majerankiem.

Czy zioła trzeba nawozić? Niektóre tak, a inne nie. Nawożenie będzie potrzebne na przykład w przypadku bazylii. Natomiast te, które w naturze rosną na niezbyt żyznych i raczej suchych glebach zostawiamy w spokoju. Do nawożenia ziół sprawdzi się biohumus.

Czytaj też:
Sadzę to wszędzie, gdzie mogę i o szkodnikach zapominam na cały sezon
Czytaj też:
Tych 10 roślin sadzę na jednej grządce z ogórkami. Potem cieszę się dorodnymi plonami
Czytaj też:
Posadź to zioło wśród warzyw, a szkodniki będą trzymały się od nich z daleka!