Moja idealna herbatka kompostowa. Prosty przepis na świetny i tani nawóz

Moja idealna herbatka kompostowa. Prosty przepis na świetny i tani nawóz

Dodano: 
Kompstownik
Kompstownik Źródło:Pexels / Eva Bronzini
Herbatka kompostowa to jeden z najlepszych i najbardziej wszechstronnych nawozów do ogrodu. Jej przygotowanie jest proste, ale trzeba spełnić kilka warunków.

Herbata kompostowa jest źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak azot, fosfor, potas i pierwiastki śladowe, które są łatwo dostępne dla roślin. Można ją stosować do nawożenia warzyw, krzewów ozdobnych, byli, trawników. W sposób naturalny poprawia strukturę gleby i jest tania!

Co to jest herbata kompostowa?

Herbata kompostowa to płynny ekstrakt otrzymywany z kompostu, zawierający składniki odżywcze i pożyteczne mikroorganizmy, które doskonale wpływają na zdrowie i rozwój roślin. Herbatka kompostowa inicjuje też pozytywne zmiany w glebie.

Parzenie herbaty kompostowej polega na namoczeniu kompostu w wodzie. Podczas tego procesu woda zostaje wzbogacona o rozpuszczalne składniki odżywcze i pożyteczne mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby, pierwotniaki i nicienie. Kluczem do udanej herbaty kompostowej jest utrzymanie dobrze napowietrzonego środowiska podczas procesu warzenia.

Rodzaje herbaty kompostowej

Herbatka kompostowa może różnić się nie tylko składem i właściwościami, ale również sposobem przygotowania. Dwa główne rodzaje herbaty kompostowej to:

  • Napowietrzona herbata kompostowa – podczas jej parzenia mieszanka jest stale napowietrzana, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów tlenowych. Napowietrzanie herbatki kompostowej hamuje jednocześnie namnażanie szkodliwych bakterii beztlenowych.
  • Nienapowietrzona herbata kompostowa – powstaje bez użycia pompy powietrza, a przez to ma nieco inny profil biologiczny. Uznawana jest za mniej skuteczną.

Składniki kompostowej herbatki do nawożenia ogrodu

Najważniejsze są dobrej jakości składniki plus mała pompka, np. taka jak do napowietrzania akwarium.

  • Kompost musi być dojrzały, bogaty w materię organiczną i wolny od patogenów. Można użyć domowego lub gotowego ze sklepu kompostu organicznego.
  • Woda – nie może zawierać chloru, dlatego używam deszczówki lub wody z kranu, którą wcześniej odstawiam na 24 godziny. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. W końcu chodzi nam o to, żeby mikroorganizmy dobrze się w niej czuły.
  • Dodatkowe składniki – można, ale nie jest to konieczne, wzbogacić mieszankę np. mączką kostną, wodorostami itp.

Jak zrobić herbatkę kompostową do nawożenia ogrodu?

Przygotowanie doskonałej herbatki kompostowej jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy włożyć kompost do pojemnika do około jednej trzeciej wysokości, zalać wodą (nie do samej krawędzi, żeby płyn się nie rozpryskiwał) i włączyć pompę powietrza. Powinna pracować stale, nie należy przerywać napowietrzania.

Herbatka kompostowa powinna się parzyć przez dobę lub dwie, przedłużanie procesu jest niewskazane. Co jakiś czas warto zamieszać płyn i sprawdzić czy pompka się nie zapchała. Najbardziej odpowiednie temperatury dla procesu zaparzania to 14-23 stopnie Celsjusza, trzeba unikać przegrzewania. Herbatka jest najbardziej skuteczna zaraz po przygotowaniu, więc nie ma sensu robić na raz dużej ilości, zwłaszcza że trzeba ją rozcieńczyć w proporcji 1:10.

Czytaj też:
Nawóz z domowych odpadków, żeby róże pięknie kwitły. Co to jest bokashi i jak się je robi?
Czytaj też:
Wrzuć do dołka przed posadzeniem pomidorów, a będą rosły jak szalone!