Czarne plamy na pomidorach – co to za choroba i jak ją zwalczyć?

Czarne plamy na pomidorach – co to za choroba i jak ją zwalczyć?

Dodano: 
To nie zaraza ziemniaczana, ale sygnał, że pomidorom brakuje wapnia
To nie zaraza ziemniaczana, ale sygnał, że pomidorom brakuje wapnia Źródło:Shutterstock / Jean Faucett
Czarne, suche plamy na wierzchołkach owoców pomidorów to objaw choroby mylonej często z zarazą ziemniaczaną. Na szczęście jest o wiele łatwiejsza do zwalczenia. Wystarczy przeprowadzić oprysk dolistny.

Jeśli plamy na owocach są brunatne lub czarne, ale SUCHE to znaczy, że pomidory po prostu cierpią na niedobory wapnia – może być ono w podłożu, ale roślina ma kłopoty z pobieraniem substancji odżywczych, dlatego zaleca się opryski dolistne. Sucha zgnilizna wierzchołków owoców pomidorów jest objawem fizjologicznym, a nie (na szczęście) chorobą grzybową.

Zaraza ziemniaczana czy sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów?

Czarne lub brunatne plamy na owocach pomidorów mogą świadczyć o dwóch chorobach – zarazie ziemniaczanej lub suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidorów. Jak je odróżnić na wczesnym etapie? To proste!

Zaraza ziemniaczana jest chorobą grzybową i zanim da objawy na owocach, atakuje liście – na ich spodniej stronie pojawiają się ciemne plamki, które po jakimś czasie zlewają się w większe. Natomiast sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora, która jest wynikiem niedoborów wapnia objawia się od razu na owocach. Jeśli więc liście i łodygi są w porządku, a chorują tylko owoce mamy do czynienia z tą drugą przypadłością. Warto też zwrócić uwagę na wygląd plam na pomidorach, przy suchej zgniliźnie są one:

  • Szkliste i suche, nie wydzielają brzydkiego zapachu (co miałoby miejsce przy chorobie grzybowej).
  • Z czasem zmieniają kolor na brunatny, a nawet czarny.
  • Plamy mogą być wklęsłe lub wypukłe, z twardą skórką.
  • W większości umiejscowione są na wierzchołku owocu pomidora, czasem uwidaczniają się po przekrojeniu.

Czy sucha zaraza wierzchołków owoców pomidorów jest groźna?

I tak, i nie. Sama plamka nie jest groźna – wystarczy ją odkroić i pomidor nadaje się do jedzenia. Roślinie też nie szkodzi – to tylko objaw, jak sucha skóra po długotrwałym przebywaniu w klimatyzowanym pomieszczeniu (nie jest to choroba zakaźna). Ale tak jak osłabiony ludzki organizm jest podatny na choroby, tak samo jest w przypadku pomidorów.

Poza tym, jeśli mamy już do czynienia z suchą zarazą wierzchołków owoców pomidorów, musimy się liczyć z tym, że plony będą mniejsze, a kolejne kwiaty nie będą zawiązywały owoców. Dlatego trzeba od razu działać!

Jak zwalczać suchą zgniliznę wierzchołków owoców pomidorów?

Ponieważ sucha zgnilizna wierzchołków owoców pomidorów to najczęściej objaw niedoborów wapnia, należy przeprowadzić kilka oprysków dolistnych (szybciej się przyswajają, jeśli roślina ma kłopoty z pobieraniem składników odżywczych z podłoża), można też podlewać pomidory genialną odżywką, która dodatkowo zapobiega opadaniu kwiatów lub stosować nawóz ze skorupek jaj.

Warto też pamiętać o tym, że osłabione pomidory są podatne na inne choroby, dlatego – jeśli uprawiane są pod osłoną – muszą być regularnie wietrzone, należy też usuwać dolne liście, by nie dotykały podłoża, a także usuwać dzikie pędy, czyli tzw. wilki. Zapewni to roślinom przewiew i dostęp światła. Pamiętaj, jeśli zasilasz pomidory nawozem z drożdży, zawsze dodawaj szufelkę popiołu drzewnego, ponieważ drożdże utrudniają roślinom przyswajanie wapnia i potasu.

Czytaj też:
Jak i kiedy nawozić pomidory? Sprawdzony harmonogram odżywiania – od sadzonek do zbiorów
Czytaj też:
Dlaczego pomidory nie kwitną i jak je do tego zachęcić?