Fasolka to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Fasolka szparagowa jest bogata w węglowodany oraz błonnik. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminy A i K. Nie ma więc wątpliwości, że warto ją uprawiać także i u siebie w ogródku.
Fasolka – jakich warunków potrzebuje?
Fasola do prawidłowego wzrostu powinna mieć ciepłe, próchnicze i wilgotne podłoże o odczynie obojętnym do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5). Uprawia się ją w drugim i trzecim roku po oborniku, jednak jeśli nawóz nie był stosowany, warto zasilić grządki kompostem przed wysiewem (1-2 kg na metr kwadratowy). Fasola najlepiej rośnie w ciepłych i osłoniętych od wiatru miejscach, do których dociera duża ilość światła słonecznego, dokładnie tak jak bakłażany. Fasolę można jednak uprawiać także w półcieniu. Chociażby pod wysokimi drzewami lub pomiędzy krzewami jagodowymi. Wtedy musimy liczyć się z tym, że plony fasolki będą niej obfite.
W uprawie fasoli istotne jest sąsiedztwo. Fasola dobrze rośnie w towarzystwie buraka ćwikłowego, kopru, selera, marchwi, dyni, kalarepy oraz truskawek. Przy fasolce możemy uprawiać także nagietki, nasturcje, szałwię, rozmaryn i kocimiętkę. Obok fasoli nie sadzimy cebuli, czosnku, kolendry.
Jak siać fasolę?
Fasolę można siać, gdy mija ryzyko przymrozków, czyli po 15 maja. Siew można powtarzać co 2 tygodnie. Odmiany wysokie (i te na suche ziarno) wysiewamy do połowy czerwca, a kałowate do początków lipca. Kiełkowanie przyspieszy moczenie ziaren przez tydzień w wodzie.
Nasiona siejemy na głębokości 3-5 cm, w zależności od ich wielkości. Można je siać punktowo lub gniazdowo co 20-30 cm. Wysokim odmianom należy zapewnić podpory.
Jak pielęgnować fasolę?
Gdy fasola osiągnie 15 cm wysokości, powinno się okopać ją motyką i usypać kopczyki do wysokości pierwszych liści. To zapewni roślinie większą stabilność. Cały czas podlewamy umiarkowanie. Pamiętajmy jednak, że fasolka jest najbardziej wrażliwa na brak wody w czasie siewu, wschodu, kwitnienia i zawiązywania strąków. Fasolka ma największe zapotrzebowanie na molibden. W uprawie domowej nie ma potrzeby nawożenia roślin nawozami mineralnymi, możemy stosować domowe, delikatniejsze odżywki, na przykład odżywkę z czerstwego chleba.
Polecane odmiany fasolki
Oto kilka najczęściej polecanych przez ekspertów z magazynu „Mój ogródek” odmian fasolek:
- Szparagowe, karłowe o żółtych strąkach: Polka, Krakuska, Złota Saxsa, Casablanca, Majorka, Amethyst.
- Szparagowe tyczne: Ramdor, Hilds Neckarkonighin, Blauhide.
- W typie mamut: Goliatka, Mamutina, Nackarkonigin.
- Flażoletka: Mona, Presto
- Na suche nasiona karłowe: Igołomska, Aura, Wawelska, Tosca.
Czytaj też:
Ten tani produkt z apteki może wspomóc uprawę pomidorów i innych warzywCzytaj też:
Dlaczego ogórki nie kwitną, znamy sposoby, by je do tego skłonić