Słodkie truskawki, jędrne pomidory i ogórki – jak zrobić i stosować domowy nawóz fosforowy

Słodkie truskawki, jędrne pomidory i ogórki – jak zrobić i stosować domowy nawóz fosforowy

Dodano: 
Pomidory, papryka, bakłażany, cukinie, a także truskawki i inne owoce w okresie kwitnienia i tworzenia zawiązków mają zwiększone zapotrzebowanie na fosfor i potas
Pomidory, papryka, bakłażany, cukinie, a także truskawki i inne owoce w okresie kwitnienia i tworzenia zawiązków mają zwiększone zapotrzebowanie na fosfor i potas Źródło:Pixabay / Ubert
Pomidory, ogórki i inne rośliny potrzebują teraz naprawdę dużej dawki fosforu, który m.in. zapobiega opadaniu kwiatów i zawiązków. Wypróbuj świetny przepis na domową turbo odżywkę!

Zrobienie domowego nawozu fosforowego z mączki kostnej jest proste i opłacalne. Fakt – na początku operacja wydaje się trudna, ale po jednej, dwóch próbach idzie jak z płatka. Wszystko, co potrzeba to kości. Na początku zachowywałam resztki z posiłków (skrzydełka i pałki kurczaka, kości ze schabu, żeberka itp.), ale do tego potrzeba sporego zamrażalnika, a w moim jest mało miejsca. Teraz po prostu kupuję kości u rzeźnika i od razu je przerabiam. Mączka kostna jest tania, ekologiczna i można ją przechowywać.

Domowy nawóz z dużą zawartością fosforu – prosty przepis

Kości wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut, następnie wyjmujemy, ostudzamy i usuwamy resztki mięsa i chrząstek (wywar można wykorzystać w kuchni). Następny krok to pieczenie kości w temperaturze 200-230 stopni Celsjusza – czas trudno określić, zależy od wielkości i rodzaju kości. Ważny jest efekt – muszą być bardzo suche i kruche (kości z drobiu należy piec około godziny).

Upieczone kości wkładamy do szczelnego worka, zawiązujemy i tłuczemy młotkiem lub uderzamy workiem o coś twardego. Tak rozdrobnione kości należy zemleć w młynku na drobny proszek. Można go od razu rozrzucić na glebę lub dodać mączkę kostną do domowych odżywek, np. gnojówek lub herbatek kompostowych.

Po co pomidorom, ogórkom i owocom fosfor?

Fosfor jest potrzebny wszystkim roślinom na każdym etapie rozwoju (pozwala roślinie przekształcać światło słoneczne w energię niezbędną do wszystkich jej funkcji życiowych), ale szczególnie ważny jest podczas kwitnienia, zawiązywania i dojrzewania owoców (zapobiega m.in. opadaniu kwiatów i zawiązków). A to oznacza, że teraz jest czas, żeby nawozem fosforowym zasilać pomidory, ogórki, cukinie, papryki, późniejsze truskawki, krzewy owocowe itp. Na marginesie – wszystkie te rośliny mają również w tym czasie zwiększone zapotrzebowanie na potas – dowiedz się, jak zrobić domowy nawóz z dużą zawartością potasu. Oba te składniki są także niezbędne roślinom korzeniowym – marchwi, pietruszce itp.

Oznaki niedoboru fosforu u roślin

Oznakami niedoboru fosforu są fioletowe smugi na liściach lub ogólny fioletowy wygląd (z wyjątkiem roślin, które z natury są fioletowe, np. niektóre odmiany papryki). Innym objawem jest niewielka liczba kwiatów lub ich opadanie, to samo dotyczy zawiązków owoców – wypróbuj przepis na domową odżywkę zapobiegającą opadaniu kwiatów. Trzeba pamiętać, że rośliny mają kłopot z przyswajaniem fosforu, gdy rosną na zbyt kwaśnej lub zbyt zasadowej glebie.

A co, gdy fosforu jest za dużo? Jego nadmiar może prowadzić do niedoborów żelaza i cynku, utrudniać przyswajanie wapnia oraz zwiększać zawartość soli w glebie. Na szczęście domowe receptury nie są tak skondensowane jak gotowe ze sklepu, więc przenawożenie nimi raczej nie grozi.

Czytaj też:
Jak i kiedy nawozić pomidory? Sprawdzony harmonogram odżywiania – od sadzonek do zbiorów
Czytaj też:
Prosty sposób na pękające pomidory – dlaczego pękają i jak temu zaradzić?