Nawóz ze skorupek jajek zasili rośliny ogrodowe i domowe. Zobacz, jak go zrobić i kiedy stosować

Nawóz ze skorupek jajek zasili rośliny ogrodowe i domowe. Zobacz, jak go zrobić i kiedy stosować

Zmieniono: 
Skorupki jaj
Skorupki jaj Źródło: Pixabay / Agnali
Skorupki jajek nie powinny lądować w pojemniku na bioodpady. Warto zrobić z nich nawóz do zasilania gleby. Dodatkowo można wykorzystać je do stworzenia bariery przeciwko ślimakom w ogrodzie. Zobacz, jak zrobić nawóz ze skorupek jaj.

Skorupki jaj to doskonały produkt na naturalny i ekologiczny nawóz lub dodatek do kompostu. W 80 proc. składają się z łatwo przyswajalnego wapnia. Ten składnik mineralny odpowiada za aktywację enzymów i wpływa pozytywnie na rozwój systemu korzeniowego roślin. Ponadto skorupki zawierają cynk, fluor, siarkę, krzem. Warto przy tym wiedzieć, że kolor jajka nie ma wpływu na właściwości jego skorupki.

Te rośliny NIE lubią nawozu ze skorupek jaj!

Składniki odżywcze pochodzące ze skorupek jaj są dobrze przyswajane przez rośliny. Ale uwaga – skorupki niwelują kwaśny odczyn gleby. Nie należy go więc stosować do roślin, które lubią podłoże kwaśne (poniżej 6,5-7 pH). Zaliczamy do nich np. storczyki, hortensje, gardenie, wrzosy, różaneczniki czy azalie.

Nawóz ze skorupek jaj do roślin doniczkowych i ogrodowych. Jak go zrobić?

Sposobów na zrobienie tego ekologicznego nawozu jest kilka. Wszystkie są bardzo proste. Ważne, by pamiętać, że skorupki jaj tym szybciej uwolnią cenne substancje do gleby, im drobniej będą zmielone. Oto kilka propozycji, jak zrobić nawóz ze skorupek jaj:

  • Pokrusz skorupki jaj i podsyp nimi roślinę. To jednocześnie dobry sposób na ślimaki – skorupki jajek stworzą barierę, przez którą szkodniki się nie przedostaną.
  • Pokruszone skorupki jaj włóż na dno doniczki jako warstwę drenażową.
  • Pokruszone skorupki jajek wrzuć na dno dołka w ziemi pod sadzonkę pomidora lub ogórka.
  • Możesz też zrobić naturalny nawóz ze skorupek jajek w płynie: drobno pokruszone skorupki należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy, co jakiś czas mieszając. Gdy skorupki się rozpuszczą, nawóz jest gotowy do użycia.
  • Rośliny można również podlewać wodą po gotowaniu jajek, o ile nie była posolona.

Nawóz ze skorupek jajek nadaje się do tych roślin

Nawóz ze skorupek jaj będzie odpowiedni do roślin, które preferują glebę o zasadowym pH lub do takich, które lubią dodatek wapnia w glebie. Należą do nich np.: cukinia, pomidor, sałata, kapusta, fasola, szczypior, lawenda, rozmaryn, cyprysy, dereń. Można, choć ostrożnie, jajecznym nawozem wzbogacać glebę, na której rosną winogrona i ciemiernik. Nawozem ze skorupek jaj dobrze co jakiś czas wzbogacać podłoże, w którym rosną rośliny nietolerujące kwaśnego odczyny gleby, na którym leży kora ogrodowa (szczególnie z drzew iglastych).

Skorupki jajek pod sadzonki pomidorów i ogórków

W skorupkach jaj można przygotowywać wiosną sadzonki pomidorów. W tym celu do połowy skorupki nałóż łyżkę ziemi i ziarenko. Gdy sadzonka wyrośnie, wsadź ją do ziemi razem ze skorupką. Warto też ziemię, w której będą sadzone pomidory i ogórki wzbogacić proszkiem ze skorupek – wystarczą dwie łyżki na metr kwadratowy gleby.

Sadzonki w skorupkach jaj

Jak przygotować skorupki jajek, żeby później zrobić z nich nawóz?

Gdy skorupki mają być użyte natychmiast, nie wymagają wielu zabiegów – należy je przelać wrzątkiem i pokruszyć. Jeśli natomiast mają być przechowywane, to po umyciu i osuszeniu ułóż je na blasze, podgrzewaj przez dziesięć minut w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza (nie wyższej niż 200). Następnie zmiel w młynku do kawy lub utłucz w moździerzu. Tak przygotowane skorupki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Łyżeczka stołowa pyłu zawiera od 800 do 1000 mg wapnia.

Czytaj też:
Fusy z kawy – jak je wykorzystać? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie
Czytaj też:
Zastosuj drożdże w ogrodzie, a rośliny będą rosły jak nigdy. Przepis na nawóz z drożdży