Mieszkania połączone, projekt XUL Architecture

Mieszkania połączone, projekt XUL Architecture

Dodano: 
Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture
Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture Źródło: Simon Kane / serwis prasowy
Mieszkający w Brukseli właściciele poprosili architektów o zaprojektowanie nowoczesnej przestrzeni w starym domu. Oto, co zastali po przyjeździe do Londynu.

Mieszkania były dwa, każde dwupoziomowe – projektanci z pracowni XUL Architecture musieli więc scalić cztery niezależne przestrzenie, a w całości zaprojektować ciągi komunikacyjne, które odpowiadałyby potrzebom współczesnej rodziny (budynek pochodzi z czasów wiktoriańskich, były w nim korytarze oficjalne, domowe i służbowe – zupełnie archaiczny podział).

Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL ArchitectureApartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture

Przede wszystkim zlikwidowano dwie niezależne klatki schodowe na rzecz jednej, usytuowanej po środku. Było to przedsięwzięcie karkołomne, bo nowe schody od przewodu kominowego dzielą milimetry. Poprawiono w ten sposób komunikację między wszystkimi pomieszczeniami i odzyskano sporo powierzchni użytkowej.

Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL ArchitectureApartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture

Jak ominięto komin?

Pierwsza część klatki schodowej prowadzi na niższy poziom, a tam skręca w prawo pod kominem i w lewo do nowej klatki schodowej prowadzącej na piętro. Ubocznym skutkiem tej sztuczki było stworzenie elementu, o którym rozmawiają wszyscy goście – strzeliście sklepionego korytarzyka. Przebudowa klatki schodowej pozwoliła również na zaprojektowanie większego przedsionka i toalety dla gości.

Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL ArchitectureApartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture

XUL Architecture

Architekci z londyńskiej pracowni szczególną uwagę zwracają na doświadczenia klientów – wierzą, że każdy z nich ma swoją historię do opowiedzenia, i że może ona znaleźć odzwierciedlenie w architekturze. Ważne jest dla nich naturalne światło i zawsze szukają sposobów, by wpuścić go jak najwięcej. Uważają, że ma ono pozytywny wpływ zarówno na jakość przestrzeni, jak i na samopoczucie, produktywność i kreatywność mieszkańców.

Galeria:
Apartament powstały z połączenia dwóch małych mieszkań, projekt XUL Architecture
Czytaj też:
Lamperia znów modna! Z czego i jak zrobić dekorację ściany?
Czytaj też:
Dwupoziomowa wyspa kuchenna

Opracowała:
 0

Czytaj także