Work-life balance, czyli sadzawka w biurze i wspomaganie światłem

Work-life balance, czyli sadzawka w biurze i wspomaganie światłem

Dodano: 
Biuro z tarasem, projekt DSArchstudios
Biuro z tarasem, projekt DSArchstudios Źródło: STUDIO TEN / Tan Xiao / v2com
Na jednym biegunie jest home office, na drugim – stacjonarne biuro, które żyje także po godzinach. Jak dziś projektuje się nowoczesne miejsca pracy?

Na dachu wieżowca w Nankin, dawnej stolicy Chin architekci z pracowni DSArchstudios stworzyli przestrzeń, która pozostając biurem, jest również miejscem odpoczynku, a wieczorami – klubem. To środowisko stymulujące, zachęcające i elastyczne – gotowe na przyjęcie generacji Z, powstałe w odpowiedzi na zmiany w organizacji i podejściu do pracy.

Biuro z tarasem, projekt DSArchstudios

Odpoczywaj i pracuj

Projekt wykorzystuje różnice wysokości między oryginalnym budynkiem, a nowymi elementami – dzięki temu powstał kameralny ogród na dachu. Przestrzeń ta jest przedłużeniem biura, obie strefy łączy drewniany taras. Największe wrażenie robi jednak sofa umieszczona na środku ni to basenu, ni to sadzawki. Istotny jest kierunek ruchu pracowników (tak, to również podlega projektowaniu) – żeby dojść do kanapy na wodzie i na przykład w odosobnieniu odbyć konferencję z klientem, pracownik musi obejść sadzawkę, przejść przez ogród i dopiero stamtąd wąską kładką dotrzeć do sofy. To sposób na wymuszenie spaceru i, mówiąc kolokwialnie, rozprostowania kości.

Biuro z tarasem, projekt DSArchstudiosBiuro z tarasem, projekt DSArchstudios

Inny zabieg komunikacyjny dotyczy przemieszczania się pomiędzy pomieszczeniami – łączy je zewnętrzny pomost – z jednego pokoju do drugiego łatwiej dojść, robiąc mały spacer na świeżym powietrzu. Na końcu pomostu jest otwarty bar (za dnia pełniący funkcję biurowej kuchni), a za nim drzwi prowadzące do korytarza, skąd wchodzi się do strefy „office” – tam panuje cisza i atmosfera skupienia (to niewielka część, ale konieczna, to wciąż jest miejsce pracy).

Galeria:
Biuro z tarasem, projekt DSArchstudios

Między strefą zewnętrzną a stricte biurową jest open space, za dnia służący jako miejsce spotkań pracowników, wspólnej pracy itp. Wieczorami z powodzeniem pełni funkcję wygodnego salonu.

Biuro z tarasem, projekt DSArchstudiosBiuro z tarasem, projekt DSArchstudios

Wspomaganie światłem

Na oryginalnej ramie budynku architekci umieścili dwie nieregularne bryły – dzięki temu część dzienna wystaje poza zewnętrzną ścianę wieżowca. Duże okno elewacyjne daje widok na miasto i ogród, a także wykorzystuje światło odbijające się w wodzie – nie trzeba być na zewnątrz, by czuć jej obecność. Natomiast otwory okienne w kształcie bulajów formują wpadające do środka światło w kolumny – cienie wędrują po podłogach i ścianach, wydobywając urodę faktur i wyposażenia, ale również oddziałują na ciało i mózg.

Biuro z tarasem, projekt DSArchstudiosBiuro z tarasem, projekt DSArchstudios

DSArchstudios

Pracownia z siedzibą w Nankin w Chinach założona w 2013 roku przez Haiyang Jina. Firma specjalizuje się w doradztwie architektonicznym, planowaniu krajobrazu, projektowaniu wnętrz. Działa kompleksowo, współpracując ze specjalistami z różnych dziedzin – od kultury i sztuki po strategie biznesowe.

Czytaj też:
Home office w lesie, projekt Reigo & Bauer

 0

Czytaj także