Żółty na dzień dobry. I od razu weselej!

Żółty na dzień dobry. I od razu weselej!

Dodano: 1
Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI
Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI Źródło: Adrien Williams / serwis prasowy / v2com
Projektanci Mark Fekete i Viviana de Loera zamieszkali w starym szeregowcu. Urządzili go tym, co znaleźli na budowie. I dodali energię słonecznej barwy.

The Grand Trunk to projekt pracowni Mark + Vivi i jednocześnie dom własny pary projektantów. Znajduje się w dzielnicy Pointe-Saint-Charles w Montrealu, która z portowo-robotniczej zmieniła się w ostatnim czasie w artystyczno-loftową. Budynek z 1880 roku jest typowym dla okolicy szeregowcem z cegły.

Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI

Budowa zero waste

Zamiast wywozić odpady budowlane na wysypisko śmieci, para projektantów rozebrane ramy okienne i stare deski podłogowe wykorzystała do zbudowania szafek i blatów w łazienkach, pozostałe meble powstały z pozyskanej lokalnie sklejki. Znalezione podczas remontu stare zabawki, zabytkowe narzędzia i emaliowane tabliczki także zostały użyte – jako dekoracje.

Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVIPrzebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI

Aby wesprzeć drewnianą konstrukcję szkieletową dodano stalowe słupy i belki – Mark i Vivi zostawili je na widoku i pomalowali na biało. Najbardziej wyrazista jest klatka schodowa – pomalowana na jaskrawy odcień koloru żółtego. – Chcieliśmy stworzyć dom, który uchwyciłby charakter klasycznego kanadyjskiego szeregowca z XIX wieku, ale byłby nasycony współczesnymi zabawnymi akcentami – mówią.

Galeria:
Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI

Oszczędność energii

The Grand Trunk wykorzystuje naturalne światło. Na drugim piętrze nad schodami dodano świetlik. Kompaktowe rozmiary budynku powodują, że do ogrzania lub schłodzenia wnętrza potrzebne są niewielkie ilości energii. W całym budynku położono izolację z wełny mineralnej.

Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVIPrzebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI

Na obu poziomach zastosowano elektryczną płytę bazową oraz grzejniki konwekcyjne. Chłodzenie zapewniają dwa energooszczędne wewnętrzne jednostki kanałowe z inwerterem. Niezależna analiza zużycia energii wykazała, że Grand Trunk zużywa około 20 proc. mniej energii niż podobnej wielkości domy w okolicy.

Przebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVIPrzebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVIPrzebudowa szeregowca, projekt MARK+VIVI

MARK + VIVI

Interdyscyplinarne studio projektowo-budowlane z siedzibą w Montrealu w Kanadzie. Współzałożyciele, Mark Fekete i Viviana de Loera, rozpoczęli współpracę po ukończeniu California Polytechnic State University w San Luis Obispo, gdzie obydwoje uzyskali dyplomy z architektury.

Czytaj też:
Trendy kolorystyczne. Nowoczesne kuchnie są barwne!
Czytaj też:
Glina, kaktusy i klasyk designu

 1

Czytaj także