Winiarnia z barem do degustacji – magiczna przestrzeń z mnóstwem inspirujących rozwiązań

Winiarnia z barem do degustacji – magiczna przestrzeń z mnóstwem inspirujących rozwiązań

Dodano: 
Winiarnia Kolby, renowacja według projektu pracowni ORA
Winiarnia Kolby, renowacja według projektu pracowni ORA Źródło: BoysPlayNice

Nowi właściciele winiarni Kolby we wsi Pouzdřany na południu Czech postanowili zmienić oblicze tego miejsca – nie chodzi tu jedynie o bardziej rustykalny wygląd, ale przede wszystkim o szacunek dla krajobrazu oraz, co najważniejsze, możliwość produkcji ekologicznych win, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur i metod. Przed winiarnią powstał też brukowany plac, z którego korzystają zarówno jej goście, jak i mieszkańcy wsi.

Zobaczcie więcej zdjęć zabytkowej winiarni

Galeria:
Winiarnia Kolby, renowacja według projektu pracowni ORA

Jak połączyć różne budynki w spójną całość?

Obiekt składał się z zabytkowego budynku z rozległymi piwnicami i nowoczesnej rozbudowy z 2016 roku. – Naszym zadaniem było dodanie dodatkowych funkcji, czyli magazynu butelek wina i baru winnego dla gości – wyjaśniają Jan Veisser, Jan Hora i Barbora Hora, architekci z pracowni ORA. – Biorąc pod uwagę niedawną transformację całego gospodarstwa, rozległe modyfikacje lub wyburzenia były niemożliwe. Głównym wyzwaniem było ujednolicenie poszczególnych budynków, przestrzeni w spójną całość – dodają architekci. Zobaczcie inny projekt ich autorstwa, niesamowity nowy dom wewnątrz romantycznej ruiny.

Ażurowe osłony – pomysł na poprawę mikroklimatu wokół domu

– Poszczególne elementy otoczyliśmy ścianą osłonową wykonaną z listew akacjowych – wyjaśniają architekci. – Fasada składa się z dwóch warstw: zewnętrznej, rzadkiej kratownicy, służącej jako podpora dla roślin pnących, oraz wewnętrznej, gęstej kratownicy, która tu i ówdzie leniwie zsuwa się w dół, tworząc ławki. W miejscach przecięcia się tych warstw kratownica akacjowa zapewnia cień podczas degustacji wina. Lokalnie pozyskiwana akacja, znana z trwałości, została wybrana jako idealny gatunek drewna, zapewniając długowieczność konstrukcji – dodają.

Czytaj też:
Architektura na talerzu, czyli o związkach projektowania z gotowaniem

Jak złagodzić surowy charakter betonowego budynku?

Magazyn butelek wina jest najważniejszym dodatkiem architektonicznym kompleksu. Ten użytkowy, prefabrykowany betonowy blok jest częściowo zanurzony w podłożu, a ziemię wybraną z wykopów strategicznie umieszczono wzdłuż hali, wizualnie zmniejszając jej objętość. Beton zabarwiono na ziemisty odcień. Podwójna, porośnięta roślinnością fasada zapewnia cień dla betonowej konstrukcji, zwiększając stabilność termiczną. Panele fotowoltaiczne na dachach przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju winiarni.

Zamiast baru, duży stół – integracja gwarantowana!

Winiarnia zajmuje historyczny budynek i łączy się bezpośrednio z rozległymi piwnicami poniżej. – Zamiast tradycyjnego baru zaprojektowaliśmy ogromny stół degustacyjny w centrum przestrzeni, zachęcając gości do wstawania i dyskusji podczas degustacji win – opowiadają architekci z pracowni ORA. Wyrazistym elementem wnętrza są bordowe płytki cementowe ze wzorem fali, zaprojektowane specjalnie dla tej przestrzeni.

Studio ORA: Barbora Hora, Jan Hora, Jan Veisser

Architekci ze pracowni ORA: „Interesuje nas środowisko”

ORA oznacza oryginalną architekturę regionalną. To też nazwa pracowni z siedzibą w Znojmo w południowych Morawach założona przez Jana Horę, Barorę Horę i Jana Veissera. Architekci mówią o sobie, że interesuje ich środowisko, w którym żyją. Skupiają się głównie na małych miasteczkach i ich kontekstach.

Czytaj też:
Schronisko z lokalnym browarem w sercu Karkonoszy. Niezwykły projekt łączący tradycję z nowoczesnością
Czytaj też:
Dom pasywny – sam się ogrzewa, deszczówkę wykorzystuje dwa razy, a ścieki przetwarza