Zasady, którymi powinniśmy się kierować przy robieniu kompostu
Dobrej jakości kompost to jeden ze skuteczniejszych nawozów, jakimi możemy zasilić rośliny w naszym ogrodzie. W dodatku kompost wykonany samodzielnie nic nie kosztuje, ponieważ w kompostowniku lądują odpadki, czyli to wszystko, co i tak zostałoby wyrzucone.
By zrobić pełnowartościowy kompost, powinniśmy pamiętać o radach doświadczonych ogrodników i działkowców. Po pierwsze na kompostownik wybieramy zacienione miejsce w ogrodzie, po drugie – na dnie kompostownika konieczne jest utworzenie warstwy drenażowej, mogą być to na przykład gałęzie, które zostaną przysypane warstwą podłoża. Dopiero do tak ustawionego i przygotowanego kompostownika możemy zacząć wrzucać kuchenne i ogrodowe odpadki.
Jest jeszcze jedna ważna zasada przy przygotowywaniu kompostu. Poszczególne warstwy odpadków w kompostowniku układać należy naprzemiennie – suchą i mokrą (obierki, skoszona trawa, a na nich suche liście, popiół z komina).
Przekopywanie kompostu
W kompostowniku warstwy suchą i mokrą układamy naprzemiennie – to już wiemy. Co pewien czas kompost przekładamy również warstwą ziemi i przekopujemy, by dotlenić dolne warstwy nawozu. Zabieg ten nie pozwoli również na kiełkowanie roślin w kompostowniku. Częstym błędem, który popełniają niedoświadczeni ogrodnicy, jest ubijanie zawartości kompostownika, Nie można tego robić, ponieważ odetnie to dopływ tlenu do odpadków.
Co zrobić, by przyspieszyć procesy zachodzące w kompostowniku?
I tu nadchodzi czas, by przejść do meritum. Normalnie przygotowani dobrego jakościowo trwa prawie rok. Jednak jest sposób by cały proces przyspieszyć. Otóż co 10 dni przez miesiąc wlewamy do kompostownika 2 litry Coca-Coli. Dziwaczne? Też tak pomyślałam, lecz eksperci zarzekają się, że ta metoda działa. Coca-Cola zawiera cukier i kwas fosforowy. Oba te składniki przyspieszają namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za powstawanie kompostu. Za każdym razem po wlaniu napoju, zawartość kompostownika przerzucamy lub przekopujemy.
Czytaj też:
Czego nie wolno wrzucać do kompostownika? Obalamy mity!
Kompost dobrej jakości dzięki temu trikowi będzie gotowy już po miesiącu, najpóźniej po 6 tygodniach. Zastanawiacie się, czy aby ta metoda nie zaszkodzi roślinom? Nie. Cola podana w tej formie jest bezpieczna dla naszych upraw.
Inne sposoby na wykorzystanie Coca-Coli w ogrodzie – opryski przeciwko mszycom
Coda-Cola polecana jest również do oprysków roślin, by uchronić je przed atakami mszyc. W napoju tym znajduje się kofeina, która jest szkodliwa dla mszyc. Kwas fosforowy zawarty w Coca-Coli rozkłada ciało mszyc. Natomiast cukier w napoju przyciąga mszyce, dzięki czemu można skutecznie je zwalczyć. Sposób ten nie będzie działał w przypadku poważnego i zmasowanego ataku szkodników.
Czytaj też:
Nawóz z domowych odpadków, żeby róże pięknie kwitły. Co to jest bokashi i jak się je robi?Czytaj też:
Ekologiczny nawóz z mleczy. Jest bogaty w azot, fosfor, potas i żelazo