Pełnowartościowy kompost gotowy w miesiąc? To jest możliwe!

Pełnowartościowy kompost gotowy w miesiąc? To jest możliwe!

Dodano: 
Kompostownik
Kompostownik Źródło:Dom WPROST.pl / Magda Grefkowicz
Zwykło się przyjmować, że aby zrobić dobry kompost potrzeba około 12 miesięcy. Czas ten gwarantuje, że wszystko, co wrzucimy do kompostownika, dokładnie się rozłoży. My jednak mamy sposób, by przygotować jakościowy kompost już w 4 tygodnie. Sztuczka polega na dodaniu do niego pewnego napoju.

Zasady, którymi powinniśmy się kierować przy robieniu kompostu

Dobrej jakości kompost to jeden ze skuteczniejszych nawozów, jakimi możemy zasilić rośliny w naszym ogrodzie. W dodatku kompost wykonany samodzielnie nic nie kosztuje, ponieważ w kompostowniku lądują odpadki, czyli to wszystko, co i tak zostałoby wyrzucone.

By zrobić pełnowartościowy kompost, powinniśmy pamiętać o radach doświadczonych ogrodników i działkowców. Po pierwsze na kompostownik wybieramy zacienione miejsce w ogrodzie, po drugie – na dnie kompostownika konieczne jest utworzenie warstwy drenażowej, mogą być to na przykład gałęzie, które zostaną przysypane warstwą podłoża. Dopiero do tak ustawionego i przygotowanego kompostownika możemy zacząć wrzucać kuchenne i ogrodowe odpadki.

Jest jeszcze jedna ważna zasada przy przygotowywaniu kompostu. Poszczególne warstwy odpadków w kompostowniku układać należy naprzemiennie – suchą i mokrą (obierki, skoszona trawa, a na nich suche liście, popiół z komina).

Kompostownik

Przekopywanie kompostu

W kompostowniku warstwy suchą i mokrą układamy naprzemiennie – to już wiemy. Co pewien czas kompost przekładamy również warstwą ziemi i przekopujemy, by dotlenić dolne warstwy nawozu. Zabieg ten nie pozwoli również na kiełkowanie roślin w kompostowniku. Częstym błędem, który popełniają niedoświadczeni ogrodnicy, jest ubijanie zawartości kompostownika, Nie można tego robić, ponieważ odetnie to dopływ tlenu do odpadków.

Co zrobić, by przyspieszyć procesy zachodzące w kompostowniku?

I tu nadchodzi czas, by przejść do meritum. Normalnie przygotowani dobrego jakościowo trwa prawie rok. Jednak jest sposób by cały proces przyspieszyć. Otóż co 10 dni przez miesiąc wlewamy do kompostownika 2 litry Coca-Coli. Dziwaczne? Też tak pomyślałam, lecz eksperci zarzekają się, że ta metoda działa. Coca-Cola zawiera cukier i kwas fosforowy. Oba te składniki przyspieszają namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za powstawanie kompostu. Za każdym razem po wlaniu napoju, zawartość kompostownika przerzucamy lub przekopujemy.

Czytaj też:
Czego nie wolno wrzucać do kompostownika? Obalamy mity!

Kompost dobrej jakości dzięki temu trikowi będzie gotowy już po miesiącu, najpóźniej po 6 tygodniach. Zastanawiacie się, czy aby ta metoda nie zaszkodzi roślinom? Nie. Cola podana w tej formie jest bezpieczna dla naszych upraw.

Inne sposoby na wykorzystanie Coca-Coli w ogrodzie – opryski przeciwko mszycom

Coda-Cola polecana jest również do oprysków roślin, by uchronić je przed atakami mszyc. W napoju tym znajduje się kofeina, która jest szkodliwa dla mszyc. Kwas fosforowy zawarty w Coca-Coli rozkłada ciało mszyc. Natomiast cukier w napoju przyciąga mszyce, dzięki czemu można skutecznie je zwalczyć. Sposób ten nie będzie działał w przypadku poważnego i zmasowanego ataku szkodników.

Czytaj też:
Nawóz z domowych odpadków, żeby róże pięknie kwitły. Co to jest bokashi i jak się je robi?
Czytaj też:
Ekologiczny nawóz z mleczy. Jest bogaty w azot, fosfor, potas i żelazo