Zasiej teraz grykę, by w przyszłym roku mieć obfite plony warzyw

Zasiej teraz grykę, by w przyszłym roku mieć obfite plony warzyw

Dodano: 
Gryka szybko i równo rośnie, usuwa z ziemi nicienie i nie pozwala rozrosnąć się chwastom
Gryka szybko i równo rośnie, usuwa z ziemi nicienie i nie pozwala rozrosnąć się chwastom Źródło:Wikimedia Commons
Wysiew gryki na oczyszczonych z warzyw i kwiatów grządkach to stary sposób na użyźnienie gleby i pozbycie się z niej nicieni. Nazywa się to uprawą poplonową. Jak ją przeprowadzić? To proste!

Co to jest uprawa poplonowa?

Uprawa poplonowa, nazywana potocznie poplonem, oznacza wysiewanie roślin między dwoma głównymi sezonami. Można to robić późnym latem/wczesną jesienią lub na wiosnę. Wysiewa się wówczas rośliny szybko rosnące, na przykład grykę, które wykorzystuje się na siano, kiszonkę lub zielony nawóz. I ten ostatni cel jest dziś dla nas najważniejszy. Uprawa poplonu zwiększa biologiczną aktywność i żyzność gleby, dostarcza jej składników mineralnych, przede wszystkim azotu.

Gryka – dlaczego jest doskonała na poplon?

Gryka stosowana jest jako uprawa poplonowa ze względu na szybki i równomierny wzrost, a także wydajność i przystępną cenę, ale głównym atutem są jej szczególne właściwości. Gryka jest bowiem gatunkiem fitosanitarnym – niweluje ilość nicieni w glebie. Doskonale zagłusza również rozrost chwastów takich jak tasznik pospolity, rumian polny czy wilczomlecz. Znakomicie rośnie na podłożu ubogim lub wyjałowionym.

Gryka – jak ją stosować jako uprawę poplonową?

Na uprzątniętą po lecie grządkę, przekopaną i wyrównaną, wysiewamy równomiernie grykę, metodą z ręki (jak niegdyś chłopi siali zboże), po czym lekko zagrabiamy ziemię, żeby przykryć nasiona. Następnie postępujemy na kilka sposobów:

  • Kiedy gryka urośnie na 15-20 cm, przekopujemy grządkę.
  • Pozwalamy gryce rosnąć do woli, a kiedy osiągnie około metra i zakwitnie, ścinamy. Zielone części kompostujemy (o ile pogoda na to pozwala, dowiedz się jak zrobić szybko kompost na gorąco) lub przeznaczamy na paszę dla zwierząt, resztę zostawiamy w ziemi, a zagon przekopujemy.
  • Pozwalamy gryce rosnąć i zwiędnąć na grządce i dopiero wiosną przekopujemy ziemię, tak by resztki gryki się z nią zmieszały.

Gryka nie wymaga podlewania, ani żadnych specjalnych zabiegów. Doskonale znosi czasowe przesuszenie.

Gryka – dlaczego warto ją wysiać na grządce, gdy kończy się lato?

Wysiewając grykę jako uprawę poplonową zyskujemy m.in.:

  • Naturalnie i ekologicznie użyźnioną glebę, co pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych później nawozów mineralnych, obornika i kompostu. Dlatego grykę warto wysiewać także na nieużytkach lub działkach, które dopiero są przygotowywane pod uprawę. Poplonowa uprawa gryki poprawia również strukturę podłoża.
  • Gryka szybko i gęsto rośnie, zagłuszając chwasty, które lubią wybijać na oczyszczonych po lecie grządkach.
  • Jeśli pozwolimy gryce zakwitnąć, pomożemy pszczołom i innym owadom zapylającym, które późnym latem zaczynają odczuwać niedobór pokarmu. Gryka jest rośliną wysoce miododajną, pszczelarze wysiewają ją jako tzw. pożytek dla pszczół.

Czytaj też:
Hortensje bukietowe – jak je sadzić do gruntu, by się przyjęły?
Czytaj też:
Jak nowocześnie zaaranżować mieszkanie w stylu rustykalnym?
Czytaj też:
Żywopłot z laurowiśni zamiast szpaleru tui. Wymagania, sadzenie, pielęgnacja