Kwiaty wśród warzyw – hit na grządce! Ozdoba i ochrona w jednym

Kwiaty wśród warzyw – hit na grządce! Ozdoba i ochrona w jednym

Dodano: 
Aksamitki to dobre towarzystwo m.in. dla kapusty, kalafiora, buraków, marchwi, pomidorów, papryki i fasoli
Aksamitki to dobre towarzystwo m.in. dla kapusty, kalafiora, buraków, marchwi, pomidorów, papryki i fasoli Źródło:Shutterstock / Gina Lee Rodgers
Uprawa kwiatów i warzyw na jednej grządce to ogrodniczy hit! Takie rabaty wyglądają malowniczo, a rosnące na nich warzywa są mniej narażone na choroby i szkodniki!

Uprawa kwiatów i warzyw na jednej grządce to nic nowego, robiono tak już przed wiekami, choć było to działanie intuicyjne, oparte na doświadczeniu. Teraz mamy naukowe podstawy potwierdzające zalety takiego rozwiązania.

Allelopatia w ogrodzie – co to takiego?

Słyszeliście o zjawisku allelopatii? Otóż jest to wzajemny wpływ roślin i/lub grzybów – korzystny lub szkodliwy. Przykład? Pomidory i inne warzywa nie udają się w pobliżu orzecha włoskiego, ponieważ wytwarza on substancję obronną, czyli juglon, który wstrzymuje ich kiełkowanie – w ten sposób orzech broni się przed konkurencją. Samo słowo pochodzi z greki i jest dość patetyczne – powstało z połączenia allelon (wzajemny) i pathos (cierpienie). W ogrodnictwie sprowadza się do tego, żeby sadzić i siać rośliny w odpowiednim towarzystwie. Bo, jako się rzekło wzajemne oddziaływanie może być negatywne, ale może mieć też zbawienny wpływ. Stąd moda na mieszanie kwiatów i warzyw na jednej grządce lub rabacie.

Jakie kwiaty i zioła warto sadzić między warzywami?

Do kwiatów, które warto uprawiać razem z warzywami należą popularne aksamitki, nagietki i nasturcje, wśród ziół pożyteczne są praktycznie wszystkie – bazylia, cząber, lawenda, mięta, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, tymianek. Wszystkie one mają właściwości fitosanitarne, czyli ograniczają liczbę czynników chorobotwórczych i szkodników, stymulują rozwój pożytecznej mikroflory i mikrofauny glebowej. Niektóre, jak nasturcje czy nagietki przyciągają szkodniki, które wolą żerować na nich zamiast na warzywach. Fitosanitarne właściwości ma też gryka, dlatego warto uprawiać ją jako roślinę między lub poplonową. Warto też wspomnieć, że rośliny miododajne przyciągają pszczoły, trzmiele itp. Przeczytaj więcej o roślinach wabiących do ogrodu zapylacze.

W jaki sposób kwiaty i zioła chronią warzywa?

  • Aksamitki – oczyszczają podłoże ze szkodliwych organizmów, m.in. nicieni korzeniowych.
  • Nagietki – mają podobne właściwości, poza tym przyciąga biedronki i złotooki, których przysmakiem są m.in. mszyce i przędziorki.
  • Nasturcje – przyciągają gąsienice (dlatego warto obsadzać nimi również kompostowniki, w których obecność gąsienic jest pożądana). Jaka jest korzyść z przyciągania mszyc? Po pierwsze nasturcje biorą na siebie ich szkodliwą działalność, po drugie za mszycami podążają biedronki, które traktują je jako darmowy bufet i oczyszczają z nich grządkę.
  • Wszystkie zioła wytwarzają silny zapach, którego nie lubią szkodniki, np. lawenda odstrasza bielinki, które sieją zniszczenie wśród roślin kapustnych. Bazylia hamuje rozwój chorób grzybowych.

Które warzywa lubią towarzystwo kwiatów i ziół?

W zasadzie wszystkim warzywom uprawianym w ogrodzie towarzystwo kwiatów i ziół wyjdzie na zdrowie. Przede wszystkim warto siać i sadzić je w pobliżu buraków, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiorów, kalarepy, kapusty, marchwi, papryki, pietruszki, pomidorów i rzodkiewki.

W jaki sposób uprawiać razem warzywa i kwiaty?

Sposobów jest kilka. Można robić tzw. obrzeża z kwiatów i ziół, co ładnie wygląda, a jednocześnie pozwala zachować tradycyjny układ warzyw na grządce. Coraz modniejsze jest jednak mieszanie różnych warzyw, kwiatów i ziół na jednej grządce, zwłaszcza że także poszczególne rośliny jadalne mają na siebie wpływ.

Czytaj też:
Posadź ten krzew obok śmietnika, a szczury będą omijać go z daleka!
Czytaj też:
Drewniany domek, który uzdrawia drzewa w sąsiedztwie