Kompostowanie jest bardzo ważne dla ogrodników, a zwłaszcza tych, którym zależy na ekologii. To świetny sposób na wykorzystanie odpadów organicznych i dostarczenie roślinom zastrzyku składników odżywczych. Jakieś wady? Jedna. Czasami rozkład składników kompostu do stanu gotowego do użycia może zająć trochę czasu.
Niezależnie od tego, czy robisz kompost po raz pierwszy, czy nie, dobrym pomysłem może być skorzystanie z trików, które przyspieszą proces. Na szczęście istnieje kilka wypróbowanych i przetestowanych metod przyspieszania kompostowania, które według ekspertów sprawdzają się za każdym razem. Przygotowaliśmy trzy sposoby na przyspieszenie kompostowania. Znajdź najwygodniejszy dla siebie.
Układaj warstwy i zachowaj właściwe proporcje – to przyspieszy kompostowanie
Kluczem do sukcesu w kompostowaniu jest użycie właściwych składników. Nawet jeśli zdecydowałeś się użyć nietypowych, musisz upewnić się, że tworzysz odpowiednią mieszankę. Cztery rzeczy potrzebne, by powstał kompost to: masa zielona (azot), masa brązowa (węgiel), woda i powietrze. Odpowiednia mieszanka zielonych i brązowych składników może mieć wpływ na szybkość rozkładu. Idealne ich proporcje to 30 części węgla na 1 część azotu. Zastanawiasz się, czym jest masa brązowa? To słoma, kora i gałązki. Zielone składniki – resztki jedzenia i skoszona trawa. Ignorowanie właściwej równowagi jest częstym błędem podczas kompostowania.
Czytaj też:
Jak założyć kompostownik w ogrodzie lub na działce?
Jaki będzie odpowiedni rozmiar kompostownika?
Im większa hałda kompostu, tym szybciej materiał biologiczny ulegnie rozkładowi. Dlaczego? Większy ilość nagrzewa się szybciej i zatrzymuje więcej wilgoci. Idealny rozmiar kompostownika to 1 X 1 X 1 metr. Objętość będzie się zmniejszać w miarę rozkładu materiałów, ale tak na początek jest idealnie. Nie watro więc oszczędzać miejsca na kompostownik. Możesz go zbudować w prosty sposób, na przykład wykorzystując drewniane palety. Pamiętaj, że kompostownik powinien mieć odpowiednią cyrkulację powietrza.
Czytaj też:
Dlaczego warto używać herbatki kompostowej? 5 korzyści dla Twojego ogrodu
Dbaj o temperaturę i wilgotność kompostu
Nie tylko posiadanie odpowiedniej mieszanki składników jest ważne dla szybkiego rozkładu. Upewnij się, że w kompostowniku jest odpowiednio ciepło i wilgotno. Uważaj jednak, żeby nie było zbyt wilgotno. Kompost powinien mieć konsystencję wyciśniętej gąbki. Jeśli jest zbyt sucho, pomoże podlewanie pryzmy kompostowej wężem ogrodowym lub konewką. Warto wspomnieć tu o metodzie kompostowania na gorąco, która koncentruje się na utrzymywaniu odpowiedniej temperatury w celu przyspieszenia procesu.
Czytaj też:
Wysiewam co dwa tygodnie w czerwcu i lipcu, mam całe kosze fasoliCzytaj też:
Kompostowanie bezpośrednie – na czym to polega?