Chcesz mieć zdrowe i słodkie pomidory aż do jesieni? Już teraz przeprowadź prosty zabieg!

Chcesz mieć zdrowe i słodkie pomidory aż do jesieni? Już teraz przeprowadź prosty zabieg!

Dodano: 
Pomidor
Pomidor Źródło: Unsplash / Anna Evans
Żeby pomidory owocowały do końca sezonu, należy już teraz usunąć merystem wierzchołkowy. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi ogławianie pomidorów i jak je przeprowadzić!

Pomidory są już zmęczone, a mimo to pną się w górę. Trzeba im pomóc – po ogłowieniu pędu głównego rośliny zamiast marnować energię na wzrost, skierują ją do owoców. Pomidory zaczną szybciej dojrzewać – to ważne, bo im dłużej owoc wisi na krzaku, tym jest mniej smaczny, poza tym pod koniec sezonu łatwo „łapie” choroby.

Ogławianie pomidorów – co to takiego?

Ogławianie pomidorów to po prostu usunięcie wierzchołka głównej łodygi rośliny, gdzie znajduje się merystem wierzchołkowy, popularnie nazywany stożkiem wzrostu, czyli roślinna tkanka twórcza, dzięki której roślina pnie się w górę. Po usunięciu wierzchołka pomidor przestanie rosnąć wzwyż, całą energię przekierowując w niższe partie – liście i dojrzewanie owoców.

Dlaczego warto ogławiać pomidory?

Gdyby zostawić pomidory w spokoju, rosłyby w górę aż do przymrozków, byłyby jednak coraz słabsze, a owoce marne (oczywiście mowa o pomidorach wysokopiennych, a nie samokończących).

Czytaj też:
Domowy nawóz na kwitnienie i owocowanie. To prawdziwa bomba potasowa dla pomidorów i nie tylko!

W drugiej połowie lata rośliny są już mocno wyeksploatowane i coraz bardziej podatne na choroby (zaraza ziemniaczana szaleje), nie pomaga też to, że noce są chłodniejsze, a dni krótsze. Lepiej więc tak pokierować pomidorami, żeby zatrzymać wzrost krzewów, w efekcie czego rośliny skoncentrują energię na dojrzewaniu już istniejących owoców, zamiast na produkcji nowych pędów i kwiatów, które mogłyby nie zdążyć dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami.

Kiedy obrywać czubki pomidorów?

Dawniej zalecano, by ogławianie pomidorów przeprowadzać na początku sierpnia, teraz ze względu na ocieplenie klimatu zabieg ten można przesunąć na połowę miesiąca. Dłużej jednak nie ma sensu zwlekać, bo co prawda jest cieplej, jednak ilość naturalnego światła znacząco się zmniejsza (chyba że doświetlacie swoje pomidory).

Jak ogławiać pomidory?

Ogławianie pomidorów jest bardzo proste, ważne by używać ostrego i zdezynfekowanego nożyka lub sekatora, aby uniknąć przenoszenia chorób (mam zawsze pod ręką spirytus w butelce ze spryskiwaczem).

  • Wybierz miejsce na głównej łodydze, które znajduje się około 2-3 liści powyżej ostatniego kwiatostanu (czyli grupy kwiatów). Powyżej tego punktu roślina powinna być ogłowiona.
  • Po ogławianiu należy regularnie sprawdzać, czy roślina nie wytwarza nowych pędów bocznych powyżej miejsca przycięcia, czyli tzw. wilków. Jeśli się pojawią, należy je usunąć.
  • Po ogławianiu roślina potrzebuje odpowiedniego nawodnienia i nawożenia (mamy tu prosty harmonogram nawożenia pomidorów na każdym etapie życia), aby skupić się na dojrzewaniu owoców. Unikaj jednak nadmiernego nawożenia azotem, ponieważ może to stymulować dalszy wzrost wegetatywny zamiast generatywnego. Postaw przede wszystkim na odżywki potasowe i fosforowe. Możesz np. przygotować odżywkę potasową ze skórek bananów. Świetną kuracją odmładzającą dla pomidorów będzie też herbatka z wodorostów (gotowa lub do zrobienia w domu – wystarczy namoczyć wodorosty w wodzie, odczekać dobę i podlać rośliny).

Czytaj też:
Jak skutecznie zwalczyć zarazę ziemniaczaną na pomidorach – poradnik dla ogrodników
Czytaj też:
Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Tajemnica zielonych plam przy szypułkach