Kiedy robić sadzonki pelargonii? Koniec lata i początek jesieni to bez wątpienia najlepszy na to czas. Pelargonie zdążą się przed sezonem dobrze się ukorzenić, będą dorodne na wiosnę i zakwitną jako pierwsze. Poniżej znajdziecie informację, jak przygotować sadzonki z pelargonii oraz jak zwiększyć ich szanse domowym ukorzeniaczem, który przygotujecie z tego, co macie w kuchni – z miodu i cynamonu.
Jak przygotować domowy ukorzeniacz do sadzonek pelargonii
Najlepszy ukorzeniacz do sadzonek przygotujecie z tego, co macie w kuchni. Miód i cynamon można połączyć, aby stworzyć skuteczny, naturalny ukorzeniacz. Oba składniki mają właściwości wspomagające proces ukorzeniania i jednocześnie chronią sadzonki przed chorobami. Miód działa jako naturalny środek antyseptyczny i stymuluje wzrost korzeni, podczas gdy cynamon pełni funkcję przeciwgrzybiczą i antybakteryjną, zabezpieczając sadzonki przed infekcjami.
Czytaj też:
Przesadzanie roślin doniczkowych jesienią – czy to dobry pomysł? Sprawdź!
Jak przygotować ukorzeniacz z miodu i cynamonu
Do przygotowania ukorzeniacza będą nam potrzebne 1 szklanka letniej wody, 1 łyżeczka miodu (najlepiej naturalnego, niesłodzonego) oraz 1/2 łyżeczki cynamonu.
Na początku rozpuść łyżeczkę miodu w szklance letniej wody. Upewnij się, że miód jest dobrze wymieszany, aby uzyskać równomierny roztwór. Następnie dodaj pół łyżeczki cynamonu do roztworu miodowego i dokładnie wymieszaj. Przed sadzeniem zanurz końcówki sadzonek pelargonii lub hortensji w przygotowanym roztworze na około 1–2 godziny.
Jak to działa? Miód w tej mieszance dostarcza naturalnych enzymów, które wspomagają wzrost korzeni. Cynamon dodatkowo zapobiega rozwojowi patogenów, co jest szczególnie ważne podczas procesu regeneracji sadzonek. Po wyjęciu sadzonek z roztworu można je bezpośrednio wsadzić do odpowiedniego podłoża. Ten ukorzeniacz to ekologiczny i skuteczny sposób na zdrowy rozwój sadzonek, stosowany od lat przez nasze mamy i babcie.
Czytaj też:
Jeszcze więcej perowskii łobodolistnej? Ostatnia chwila na pobieranie sadzonek
Jak przygotować sadzonki pelargonii we wrześniu?
By przygotować sadzonki pelargonii pod koniec sezonu, wystarczy pobrać ładny i zdrowy pęd, pozbyć się dolnych iści oraz pąków kwiatowych. Sadzonkę najpierw umieszczamy w ukorzeniaczu, a potem umieszczamy ją w żyznym i przepuszczalnym podłożu w niewielkiej doniczce. Dbamy, by gleba była stale wilgotna. Gdy nadejdą chłody, roślinę przestawiamy do wnętrza. Nie przestajemy jej podlewać. Na wiosnę będzie już ukorzeniona i wyrośnięta.
Czytaj też:
Nie jeden krzew, lecz całe ich mnóstwo. Rozmnażamy hortensje ogrodoweCzytaj też:
Będą kwitły jak szalone do przymrozków. Ja stosuje dwa proste triki