Fusy z kawy jako nawóz do roślin doniczkowych. Kiedy mogą zaszkodzić?

Fusy z kawy jako nawóz do roślin doniczkowych. Kiedy mogą zaszkodzić?

Dodano: 
Fusy z kawy są naturalnym nawozem do roślin, ale duże stężenie kofeiny może je zabić
Fusy z kawy są naturalnym nawozem do roślin, ale duże stężenie kofeiny może je zabić Źródło:Pexels / Tarek Shahin
Fusy z kawy są doskonałą odżywką dla roślin, ale niewłaściwie stosowane mogą zaszkodzić. Jakie są najczęściej popełniane błędy?

Fusy z kawy zawierają fosfor, potas, magnez i związki azotu, absorbują też metale ciężkie zanieczyszczające glebę (to przydaje się głównie w ogrodzie lub gdy wykorzystujemy ziemię ogrodową do doniczek). Pomagają też w utrzymaniu właściwej struktury gleby – działają jak piasek, ułatwiając odprowadzanie nadmiaru wody z podłoża. Kawę lubią rośliny preferujące lekko kwaśne podłoże, takie jak anturium, skrzydłokwiat, kamelia japońska, paprocie, fiołek afrykański, kaktusy, storczyki. Ale niewłaściwe stosowanie tej domowej odżywki może zaszkodzić – spowodować gnicie korzeni, zatruć rośliny kofeiną lub zanadto zakwasić glebę.

Fusy z kawy a pleśń w doniczce

Fusy z dzbanka czy filiżanki nie są gotowym nawozem do roślin doniczkowych, a już na pewno nie można nimi grubo ściółkować roślin. Co się wtedy dzieje? Kawa rozsypana na wierzchu doniczki zapobiega parowaniu wody z gleby, co sprawia że ziemia staje się doskonałym środowiskiem do rozwoju bakterii i grzybów, które atakują system korzeniowy rośliny, a w konsekwencji jego gnicie. Nie znoszą tego zwłaszcza rośliny wrażliwe na przelewanie, na przykład zamiokulkas zamiolistny. Także inne rośliny, które naturalnie wystawiają części korzeni poza doniczkę (chroniąc je w ten sposób przed wilgocią) można zabić, przysypując je fusami z kawy.

Uwaga na kofeinę, może zatruć roślinę w doniczce!

Kofeina jest częścią systemu obronnego kawowca – to trucizna! Roślina upuszcza kilka listków na ziemię, kofeina dostaje się do podłoża, a stamtąd do systemu korzeniowego innych gatunków rosnących w pobliżu, które w efekcie obumierają. I w ten sposób kawowiec pozbywa się konkurencji. Stężenie kofeiny w resztkach porannej kawy jest za duże, żeby zasilać nimi bezpośrednio rośliny (raz na jakiś czas nic się nie stanie, ale nie można tego robić regularnie).

Jak prawidłowo stosować fusy z kawy do nawożenia roślin?

  • Rozcieńczyć. Dla roślin doniczkowych właściwe proporcje to 1-2 łyżeczki fusów zalane jedną szklanką wody. Należy odczekać, aż fusy napęcznieją, następnie całość wymieszać i natychmiast wlać do doniczki. Zabieg można przeprowadzać nie częściej niż raz na 1-2 tygodnie.
  • Ostrożnie wmieszać w glebę, a potem obserwować roślinę. Jeśli po podlaniu woda nie spływa do podstawki, to znaczy, że kawy jest za dużo, w efekcie czego podłoże zatrzymuje nadmiar wilgoci.
  • Przekompostować razem z podłożem. W ten sposób kofeina jest neutralizowana lub wypłukiwana, a jej stężenie spada do nieszkodliwego poziomu.

Czytaj też:
Fusy z kawy – jak je wykorzystać? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie
Czytaj też:
Nie wyrzucaj, a wykorzystaj w ogrodzie. Ekologiczny i darmowy sposób na mszyce