Kolorowe miasto przedszkolaków. Jak projektować dla dzieci?

Kolorowe miasto przedszkolaków. Jak projektować dla dzieci?

Dodano: 
City Kids, projekt BAAO Architects
City Kids, projekt BAAO Architects Źródło: serwis prasowy
Przedszkole urządzono jak miasto. Jest tu główny plac, fasady z oknami, uliczki i zaułki. Można się bawić w dorosłych!

City Kids to nowe centrum edukacyjne dla dzieci zlokalizowane w Williamsburgu na Brooklynie. Sześć klas przedszkolnych otwiera się na centralny dziedziniec o podwójnej wysokości, oświetlony przez duże okno wystawowe. Jest tu recepcja, są szafki i wystarczająco dużo miejsca, by zorganizować wspólną imprezę dla wszystkich grup. Za projekt odpowiada studio BAAO Architects.

City Kids, projekt BAAO Architects

Okna o różnych kształtach i rozmiarach wpuszczają na dziedziniec światło z pomieszczeń wyżej, sprawiają też, że wszyscy w przedszkolu mogą być w kontakcie, bez konieczności opuszczania swoich klas.

City Kids, projekt BAAO ArchitectsGaleria:
City Kids, projekt BAAO Architects

Teatr i sztuka gotowania

Sale lekcyjne są połączone podwójnymi drzwiami i wspólnymi przestrzeniami, takimi jak łazienki i umywalnie (ściany są tutaj do połowy wysokości, co zapewnia wizualną prywatność dzieciom, a nauczycielom możliwość monitorowania). Na górnych piętrach urządzono klasy tematyczne, poświęcone m.in. gotowaniu, teatrowi, ćwiczeniom gimnastycznym, naukom doświadczalnym.

City Kids, projekt BAAO Architects

Efekt pandemii

Oprawy oświetleniowe różnych typów i rozmiarów są tak zawieszone, by tworzyły animowaną płaszczyznę sufitu. Akustyczne panele filcowe, pocięte w graficzne kształty, wizualnie urozmaicają przestrzeń.

Pandemia przyniosła ulepszenia w postaci elektronicznych i ultrafioletowych filtrów HVAC, bezdotykowej ochrony i punktów odprawy, a także otwieranych okien, umożliwiających wietrzenie sal lekcyjnych.

City Kids, projekt BAAO Architects

Barker Associates Architecture Office (BAAO Architects)

Wielokrotnie nagradzana multidyscyplinarna pracownia z siedzibą w Nowym Jorku, koncentrująca się na badaniu zależności materiałowych i przestrzennych oraz relacji między mieszkańcami a środowiskiem zabudowanym. Ostatnie nagrody to między innymi AIA New York i AIA Brooklyn Queens Design Award Certificates of Merit dla Maple Street School. Projekt Chromatic Energy Landscape został finalistą Inicjatywy Land Art Generator i otrzymał wyróżnienie w konkursie Architizer A+ Awards.

Czytaj też:
Tai Chi to aktywność dla boomersów? Adrian Chan stworzył studio dla młodych
Czytaj też:
Lekcja architektury i designu – przedszkole Montessori

 0

Czytaj także