Szampana i wina musujące serwujemy najczęściej, by uczcić wyjątkowe chwile w naszym życiu. Wznosimy nimi toasty na „nową drogę życia”, przypieczętowujemy sukcesy i witamy Nowy Rok. Takie chwile wymagają właściwej oprawy. Nie ma nic gorszego, niż wznosić toast dowolnym kieliszkiem czy szklaneczką. Podobnie jak naczyniami z plastiku! Albo takimi, na których widać zacieki. Kieliszki, w których serwujemy alkohol, powinny mieć bardzo określony kształt i pojemność.
W jakich kieliszkach serwujemy szampana lub wina musujące?
Kształt kieliszków do tego typu win wynika bezpośrednio z ich charakteru i temperatury, w której są serwowane. Podajemy je schłodzone, więc forma kieliszka powinna sprzyjać zachowaniu niskiej temperatury płynu. Kieliszek do szarpana i do innych win musujących może mieć wysoką czaszę o prostych ściankach. Takie kliszki noszą nazwę „fletów”. Ten typ kieliszka pozwala na zachowanie przez dłuższy czas niskiej temperatury trunku oraz na zatrzymanie części bąbelków wewnątrz.
Podobne kieliszki, lecz o czaszy zwężającej się nieco ku górze także nadają się do serwowania win musujących i szampana. Znawcy wina twierdzą, że są to naczynia przeznaczone także do podawania win słodkich, które mają większą zawartość alkoholu. Zwężenie zapobiega zbyt szybkiemu ulatnianiu się etanolu i aromatu wina. Kieliszki do szampana powinny mieć pojemność od 150 do 180 mililitrów.
Szampana i wina musujące podajemy w kieliszkach o długich nóżkach
Wybierając kieliszki do win musujących, zwracajmy szczególną uwagę na konstrukcję nóżki kieliszka. Powinna być ona na tyle długa, by wygodnie i swobodnie trzymać kieliszek bez dotykania czaszy z chłodnym winem. Pozwala to na dłuższe zachowanie niskiej temperatury trunku.
Kieliszki do szampana i win musujących w stylu vintage
Trunki z bąbelkami serwować możemy nie tylko w wysokich i wąskich kieliszkach, lecz również w kieliszkach o szerokiej czaszy. Płaska czarka kieliszka pozwala podziwiać barwę trunku i uwalniające się bąbelki. Tego typu szkło znakomicie wpisuje się we wnętrza w klasycznym stylu. Kieliszki takie również mają długie nóżki, które umożliwiają trzymanie ich bez ogrzewania dłońmi alkoholu.
Jest jeszcze jeden kształt kieliszka, który pozwala na serwowanie w nim szampana. To kieliszek o długiej czaszy, która rozszerza się ku górze. Ten typ jest stosunkowo rzadko spotykany i nie występuje powszechnie w nowych kolekcjach. Takie kieliszki można znaleźć jednak na targach staroci, na przykład na warszawskim Kole. Wyparły je modele o zwężającej się czaszy, które w sprzedaży spotykamy zdecydowanie najczęściej.
W jakim szkle nie podawać szampana?
W ostatnich czasach kolorowe szkło, w tym także kieliszki cieszą się niezwykłą popularnością, jednak nie mamy dobrej wiadomości dla ich miłośników. Szampana i inne wina musujące podajemy tylko i wyłącznie w kieliszkach wykonanych ze szkła przezroczystego, najlepiej kryształowego. Jedynie takie szkło pozwala w pełni podziwiać kolor alkoholu, który dla koneserów także ma znaczenie.
Niezależnie od kształtu kieliszka i jakości szkła, z którego jest wykonany – kieliszek do szampana powinien być czysty! Nie może mieć zacieków i śladów dotykania. Uważajmy także, by nie serwować szampana w zmatowionym przez zmywarkę szkle. Przed podaniem, koniecznie przetrzyj kieliszki miękką ściereczką (która nie zostawia kłaczków).
Czytaj też:
Za piękny wieczór. Wznosimy toast kolorowymi kieliszkami z HolandiiCzytaj też:
Skarby z babcinego kredensu i kultowe meble vintage. Czy na designie z okresu PRL-u można zarobić?