Płodozmian – zadbaj o różnorodność w warzywniku i ciesz się warzywami do jesieni

Płodozmian – zadbaj o różnorodność w warzywniku i ciesz się warzywami do jesieni

Dodano: 
Warzywa na jesienne zbiory
Warzywa na jesienne zbiory Źródło: W.Legutko
Płodozmian na grządce warzywnej to jedna z najważniejszych zasad w ogrodnictwie. Warto go stosować nie tylko w kolejnych latach, ale również w trakcie jednego sezonu! Ekspertka zdradza tajniki płodozmianu.

Sierpień to czas, kiedy pierwsze warzywa w ogrodzie zostały już zebrane, pozostawiając puste grządki, które warto efektywnie wykorzystać. To idealny moment, aby wprowadzić płodozmian – praktykę stosowaną przez doświadczonych ogrodników. Metoda ta pozwala na optymalne wykorzystanie zasobów glebowych oraz zwiększenie wydajności upraw. Wymaga jednak starannego planowania i odpowiedniej wiedzy.

Co to jest płodozmian?

Płodozmian to praktyka polegająca na zmianie w kolejnych latach uprawianych w danym miejscu roślin, ale warto ją stosować również w trakcie jednego sezonu. Zmieniające się warunki gruntowe i klimatyczne, a także wymagania odżywcze różnych gatunków, sprawiają, że dobór kolejnych uprawianych warzyw nie powinien być przypadkowy. To ważne dla utrzymania plonów na wysokim poziomie i zachowania zdrowej i żyznej gleby.

Korzyści wynikające ze stosowania płodozmianu

Regularna zmiana uprawianych gatunków pomaga zapobiegać nagromadzeniu się patogenów i szkodników, co zmniejsza ryzyko chorób i zwiększa efektywność upraw. Różne rośliny mają odmienne potrzeby pokarmowe, co pozwala na lepsze wykorzystanie zasobów gleby przy kolejnych zasiewach. Rozmaite systemy korzeniowe natomiast przyczyniają się do lepszego napowietrzania i rozluźnienia struktury gleby. Jakie są inne zalety płodozmianu?

– Płodozmian zwiększa różnorodność biologiczną w ogrodzie, stwarzając korzystne warunki dla wielu gatunków owadów i mikroorganizmów, które wspierają zdrowie gleby i roślin. Dzięki temu ogród staje się bardziej odporny na zmiany środowiskowe i stresy biotyczne (poznaj przepisy na domowe preparaty antystresowe dla roślin), co przekłada się na wyższe i stabilniejsze plony – mówi Joanna Legutko, doradca ogrodniczy.

Płodozmian – kolejność sadzenia warzyw na tej samej grządce

Płodozmian można zastosować po zbiorze warzyw z początku sezonu wegetacyjnego, takich jak buraki czy marchew. Rośliny te dobrze rosną w niższych temperaturach i mogą być uprawiane od razu po ostatnich przymrozkach. Chcąc określić, w jakiej kolejności sadzić warzywa na tej samej grządce, trzeba wziąć pod uwagę ich potrzeby pokarmowe i możliwości fizyczne.

Należy pamiętać o tym, że rośliny, które potrzebują najwięcej składników pokarmowych (np. dynia czy kapusta), sadzi się przed tymi o niższych potrzebach. Z kolei gatunki z głębokim systemem korzeniowym (marchew, strączki) sadzi się po tych o płytkim systemie korzeniowym (np. burakach czy selerze). Dzięki temu mogą one pobrać składniki odżywcze z głębszych warstw podłoża, tam, gdzie nie dotarły korzenie poprzedników.

Jakie warzywa siać w sierpniu na jesienne zbiory?

W sierpniu, po zbiorze wcześniejszych plonów, możemy zasiać wiele roślin, które szybko rosną i dobrze sprawdzają się na późne zbiory. Świetnym wyborem są warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak, rukola czy roszponka, które szybko rosną i są odporne na chłodniejsze temperatury późnego lata i wczesnej jesieni. Rzodkiewka to kolejna roślina, która rośnie szybko i może być zbierana jeszcze przed nadejściem mrozów. Dla miłośników ziół czy natki, idealnym rozwiązaniem jest zasianie koperku lub pietruszki naciowej.

Jeśli planujemy zbiory jesienne, warto rozważyć siew kapusty pekińskiej, brukselki czy kalafiora. Te warzywa korzystają z niższych temperatur, co sprawia, że ich smak jest delikatniejszy i bardziej wyrazisty. Warto również pamiętać o roślinach strączkowych, takich jak fasola szparagowa, która nie tylko dostarcza smacznych plonów, ale także wzbogaca glebę w azot, przygotowując ją na kolejne sezony. Przeczytaj więcej o uprawach poplonowych – co siać, by użyźnić glebę w ogrodzie.

Płodozmian – jak przyśpieszyć wschodzenie roślin i czym je nawozić?

– Aby skutecznie przeprowadzić płodozmian, warto zaplanować siew na rozsadniku niektórych roślin, aby mogły być przesadzone natychmiast po zbiorze wcześniejszej uprawy. Mogą to być np. pomidory karłowe lub papryka. Ściółkowanie pomaga utrzymać wilgoć w glebie i chroni przed chwastami. Po każdej uprawie warto wzbogacić glebę kompostem lub odpowiednimi nawozami, np. mączką bazaltową, aby zapewnić kolejnym roślinom niezbędne składniki odżywcze – podpowiada Joanna Legutko.

Czytaj też:
Ziemia po pomidorach – jak ją przygotować do kolejnego sezonu?
Czytaj też:
Co zrobić z ziemią po warzywach uprawianych w pojemnikach?